Taхири: Србија је признала Косово

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири изјавила је да је споразумум о интегрисаном управљању јасно прецизирано да ће Еулекс имати улогу посматрача и поновила да је Србија његовим прихватањем признала косовску државност. “Овим споразумом Србија је признала границу са Косовом. У тачки шест овог споразума јасно се каже да ће се на граничним прелазима са […]

уторак, децембар 6, 2011 / 12:49

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири изјавила је да је споразумум о интегрисаном управљању јасно прецизирано да ће Еулекс имати улогу посматрача и поновила да је Србија његовим прихватањем признала косовску државност.

“Овим споразумом Србија је признала границу са Косовом. У тачки шест овог споразума јасно се каже да ће се на граничним прелазима са Србијом спроводити закони и једне и друге стране, да ће на српској страни важити српски, а на косовској, косовски закони”, рекла је Тахири.

Она је новинарима у Влади Косова рекла да ће Еулекс бити нека врста гаранта за потпуно спровођење споразума, јавља КИМ радио.

“Еулекс ће деловати у складу са својим мандатом на Косову, а то је једино подршка спровођењу владавине закона”, рекла је она.

Тахири је истакла да је споразум у складу са законима и Уставом Косова и његовом националном стратегијом.

Она је навела да је косовска делегација у преговорима доказала да брани интересе својих грађана, да ради у складу са Уставом Косова и да је опредјељена за европске вриједности, а да је Србија показала да није заинтересована за напредак на путу ка ЕУ.

Говорећи на барикадама на сјеверу Косова, Тахири је истакла да је њихов циљ био да се не дозволи полицајцима и цариницима Републике Косово да оду на сјевер.

“Сада је Србија званично прихватила њихово присуство и сходно томе и барикаде ће бити уклоњене. Ако се оне не уклоне, терет ће бити на Србији и Србима”, указала је она.

Тахиријева је најавила постављање заставе и других државних симбола Косова недалеко од заједничког царинског пункта у неутралној зони.

“Све држане симболе поставит ћемо на један центиметар од заједничког објекта. Та неутрална зона је заједничка зона и на њој ни сада нема обиљежја Косова. Значи, државни симболи ће бити тамо гдје су присутни и сада”, нагласила је Тахири.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *