Тадић: Вучуревић је страни држављанин

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија поштује међународни правни поредак и да је бивши ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић страни држављанин ухапшен на граници по потјерници, што је чист примјер функционисања правне државе. "Функционисање правне државе нам је, изгледа, необично и као да нас увијек изнова изненади. А оно подразумијева да се процесуирају […]

четвртак, април 7, 2011 / 09:11

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија поштује међународни правни поредак и да је бивши ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић страни држављанин ухапшен на граници по потјерници, што је чист примјер функционисања правне државе.

"Функционисање правне државе нам је, изгледа, необично и као да нас увијек изнова изненади. А оно подразумијева да се процесуирају сви случајеви за које постоји основ, а не процесуирају они за које нема доказа или постоји грешка у оптужници или процедури", рекао је Тадић за "Вечерње новости".

Коментаришући то што јавност прилично лоше реагује на чињеницу да се људи са потјерница које Србија потражује олако пуштају на слободу (од Ејупа Ганића, Тихомира Пурде, до Јована Дивјака), док се сви Срби изручују и суди им се у другим државама, а случај "Вучуревић" је посљедњи у низу, Тадић је поновио како је Србија правна држава.

"Тако је било и у свим случајевима које сте поменули. За све морају постојати докази како би суд донио ваљану пресуду. У супротном, имали бисмо дискреционо право да се свима суди без доказа, по систему `ко јачи тај тлачи`", додао је он.

Говорећи о сарадњи са Хашким трибуналом, Тадић је рекао да Србија заиста чини све што је у њеној моћи чега је свјестан огроман дио међународних чинилаца, али да оцјена о сарадњи зависи од извјештаја хашког тужиоца Сержа Брамерца.

"Сачекајмо његов извештај. Ми треба да учинимо све да ухапсимо Ратка Младића и Горана Хаџића и изручимо их Трибуналу, јер је то наша домаћа и међународна обавеза. А Брамерц нека пише извештај у складу са својим сазнањима", навео је предсједник Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *