Тадић Борис: На барикадама се не брани национални интерес

Борис Тадић је данас изјавио да се српски национални интереси на Косову и Метохији данас не бране на барикадама, већ дијалогом и будућим преговорима о системском рјешавању проблема на северу Космета. „Када је у питању север Косова и Косово уопште, постоји ситемски проблем. О Томе је говорио Карл Билт, о томе говоре данас званичници ЕУ, […]

среда, новембар 30, 2011 / 17:28

Борис Тадић је данас изјавио да се српски национални интереси на Косову и Метохији данас не бране на барикадама, већ дијалогом и будућим преговорима о системском рјешавању проблема на северу Космета.

„Када је у питању север Косова и Косово уопште, постоји ситемски проблем. О Томе је говорио Карл Билт, о томе говоре данас званичници ЕУ, тај проблем не можемо стављати под тепих, морамо га решавати”, ракао је Тадић после састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком у Бањој Луци.

Тадић је упозорио да би свака евентуална жртва на барикадама драстично умањила потенцијал Србије да брани своје легитимне националне интересе.

Како је објаснио, барикаде на сјеверу Косова су можда имале сврху у јулу када је Приштина кренула у унилатералну акцију.

Одговарајући на примедбе појединих политичких кругова у Србији да је управо он иницирао постављање барикада, Тадић је рекао да је то лаж, јер је подржао мирне протесте, али ниједног тренутка није наговијестио да подржава било какву употребу силе.

Тадић је поручио да лидери Срба на сјеверу Косова не смију да се крију иза грађана, већ да морају да преузму одговорност за деескалацију ситуације, а да Кфор не смије да се упушта у бесмислене покушаје уклањања барикада јер иза њих увијек изникну нове барикаде.

„Лидери Срба морају исказивати одговорност и не смеју се заклањати иза народа. то нико не сме да ради одлуке морају да доносе они које грађани бирају, зато и постоји демократија. Ја сам позвао грађане и њихове политичке лидере и преузео на себе одговорност”, рекао је Тадић. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *