Свјетски дан заштите на раду

Инспекторат Републике Српске апелује да послодавци и радници заједничким ангажовањем допринесу развијању свијести грађана о значају безбједности и здравља на раду, као једног од основних права сваког човјека. Поводом обиљежавања 28. априла – Свјетског дана безбједности и здравља на раду, као и предстојећег Празника рада, 1. маја, из Инспектората истичу да се поштивањем закона и […]

четвртак, април 28, 2011 / 19:15

Инспекторат Републике Српске апелује да послодавци и радници заједничким ангажовањем допринесу развијању свијести грађана о значају безбједности и здравља на раду, као једног од основних права сваког човјека.

Поводом обиљежавања 28. априла – Свјетског дана безбједности и здравља на раду, као и предстојећег Празника рада, 1. маја, из Инспектората истичу да се поштивањем закона и прописа, којима је уређена област заштите на раду, омогућава социјално и економски продуктиван живот и у том смислу легалан рад и безбједна радна мјеста, што се сматра темељем развоја сваког друштва.

"У примјени мјера безбједности и здравља на раду одговорност имају и послодавци и радници. Послодавци су обавезни да организацијом и спровођењем мјера заштите на раду осигурају услове за безбједан рад, а радници свој допринос унапређењу безбједности и здравља на раду дају поступајући у складу с прописаним правилима заштите на раду, изводећи радне задатке на правилан начин и користећи одговарајућу заштитну опрему", навео је у писаној изјави вршилац дужности главног републичког инспектора рада и заштите на раду РС Горан Гргић.

Гргић наводи да је Инспекција рада и заштите на раду РС у прошлој години из области заштите на раду извршила укупно 1 673 контроле и да су инспектори у 746 контрола констатовали разне неправилности, па су послодавцима издали 667 рјешења за отклањање недостатака, 159 прекршајних налога у вриједности од 162.825 КМ, а поднијели су и 42 пријаве за покретање прекршајног поступка, као и једну кривичну пријаву.

Према његовим ријечима, у 2010. години догодило се 15 повреда на раду са смртним исходом и 65 тежих повреда, док су се у првом кварталу ове године догодиле двије повреда на раду са смртним исходом и 11 тежих повреда.

Највећи број повреда догодио се у шумарству и дрвној индустрији, грађевинарству и електропривреди, а најчешћи разлози због којих долази до повреда на раду односе се на пропусте у погледу организације и спровођења мјера заштите на раду, оспособљености радника и извођења операција супротно техничким прописима и нормама за њихово извођење.

"Циљ политике надзора у области безбједности и здравља на раду је прије свега спречавање повреда на раду и професионалних обољења, а заснива се на покретању низа активности у више области дјеловања, као што су примјена превентивних мјера у свим облицима рада, оспособљавање запослених за безбједан и здрав рад, праћење здравственог стања запослених и праћење услова радне средине", навео је Гргић.

Он је апеловао на послодавце да упркос економској кризи не штеде на мјерама безбједности радника, јер се борба за безбједна и здрава радна мјеста не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности у смислу едукације послодаваца и запослених.

Гргић је нагласио да заједнички циљ цијеле друштвене заједнице треба да буде подизање ниво свијести о култури превенције, као и стварање безбједне и здраве радне средине у којој ће опасности и ризици за раднике бити сведени на минимум. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *