Свијет: Сваки осми становник хронично неухрањен

Свака осма особа у свијету је хронично неухрањена, саопштиле су данас УН, а хуманитарне организације су упозориле да растуће цијене хране могу да пониште ефекте борбе за сузбијање глади. Агенције УН су у извјештају о доступности хране у свијету навеле да је 868 милиона људи, односно око 12,5 одсто свјетске популације, било гладно у периоду […]

уторак, октобар 9, 2012 / 15:38

Свака осма особа у свијету је хронично неухрањена, саопштиле су данас УН, а хуманитарне организације су упозориле да растуће цијене хране могу да пониште ефекте борбе за сузбијање глади.

Агенције УН су у извјештају о доступности хране у свијету навеле да је 868 милиона људи, односно око 12,5 одсто свјетске популације, било гладно у периоду од 2010. до 2012. године.

Ова процјена је умањена у односу на милијарду гладних у периоду од 1990. до 1992. године. Нова процјена заснована је на ревидираној методи рачунања и свјежијим информацијама.

"То су боље вијести него раније, али и даље је неприхватљиво да је сваки осми човјек у свијету гладан, нарочито данас, када у свијету хране има у изобиљу", изјавио је Хозе Грацијано да Силва, генерални директор Организације УН за храну и пољопривреду /ФАО/.

Он је рекао да је највећи дио напретка у сузбијању глади остварен до 2006. године, али је потом услиједила глобална економска криза праћена поскупљењем хране, пренио је Ројтерс.

Храна је нарочито поскупјела у току посљедњих неколико мјесеци под утицајем суша у САД, Русији и осталим великим извозницима житарица. ФАО очекује да ће цијене остати на близу рекорда достигнутог у вријеме највеће кризе 2008. године.

Грацијано да Силва сматра да свијет и даље може да достигне миленијумске циљеве о смањењу глобалне неухрањености у земљама у развоју за 50 одсто до 2015. године.

То је један од неколико циљева које су свјетски лидери усвојили у оквиру УН ради смањења сиромаштва, глади и сузбијања болести.

Сектор пољопривреде биће пресудан фактор за континуирано смањење глади у будућности, наводи се у заједничком извјештају ФАО, Свјетског програма за храну и Међународног фонда за развој пољопривреде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *