Свијет првог маја: Највише сукоба у Истанбулу

Поводом Празника рада, 1. маја, радници широм Европе устају против мјера штедње и незапослености, док се у Азији протести организују због лоших услова рада. Више особа је повријеђено током првомајских протеста у Истанбулу, гдје су власти забраниле окупљање због радова на Тргу Таксим. До сукоба је дошло између присталица љевице и полиције, која је употријебила […]

среда, мај 1, 2013 / 17:00

Поводом Празника рада, 1. маја, радници широм Европе устају против мјера штедње и незапослености, док се у Азији протести организују због лоших услова рада.

Више особа је повријеђено током првомајских протеста у Истанбулу, гдје су власти забраниле окупљање због радова на Тргу Таксим. До сукоба је дошло између присталица љевице и полиције, која је употријебила сузавац како би растерала демонстранте.

Повријеђени су хоспитализовани, а међу њима су и два полицајца и један фоторепортер агенције АФП. Канцеларију премијера Реџепа Тајипа Ердогана у Истанбулу чувају специјалне снаге опремљене наоружаним возилима за разбијање демонстрација.

Градске власти су саопштиле да је око 20 особа приведено, а велики број припадника јединице за сузбијање демонстрација распоређен је у кварту Бешикташ, на европској обали града. Више стотина демостраната, који су се окупили на позив љевице и синдиката, гађали су полицајце каменицама, извикујући "Смрт фашизму" и "Живио 1. мај".

У Грчкој је у поноћ почео 24-часовни генерални штрајк против строгих мјера штедње који ће озбиљно пореметити обављање јавних услуга у земљи. Штрајкују запослени у поморском и жељезничком саобраћају, тако да су данас стали трајекти и возови у земљи. Како преноси ББЦ, јавни превоз лоше функционише, а болнице примају само хитне случајеве.

И у Шпанији, Италији, на Кипру и у Француској радници су скренути пажњу на проблеме штедње и заложиће се за ефикаснију борбу против незапослености.

Међународни празник рада обиљежен је широм Аустрије поворкама и окупљањима грађана у организацији политичких странака. Овогодишње манифестације за 1. мај биле су у знаку предстојећих парламентарних избора, који би требало да се одрже на јесен, и међусобних критика странака.

У градовима широм Њемачке, осим разбијених флаша и мањих инцидената, првомајски протести и демонстрације протичу мирно.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *