Света Гора: Ухапшен старјешина манастира Ватопед

Старјешина светогорског манастира Ватопед архимандрит Јефрем ухапшен је због сумње да је проневјерио новац и давао лажне исказе у афери са некретнинама и стављен је под надзор у своју монашку ћелију. Игуман Јефрем је у притвору на територији хиљаду година старог манастира Ватопед на Атосу. Полиција је саопштила да је игуман остао под стражом у […]

недеља, децембар 25, 2011 / 11:02

Старјешина светогорског манастира Ватопед архимандрит Јефрем ухапшен је због сумње да је проневјерио новац и давао лажне исказе у афери са некретнинама и стављен је под надзор у своју монашку ћелију.

Игуман Јефрем је у притвору на територији хиљаду година старог манастира Ватопед на Атосу.

Полиција је саопштила да је игуман остао под стражом у ћелији, јер има високу температуру и висок ниво шећера у крви. Одлука о његовом пребацивању у затворску болницу биће донесена послије божићних празника.

Ватопедски архимандрит, кога је грчка полиција ухапсила 23. децембра, у новембру је носио Појас Пресвете Богородице у Русију којем се, према ријечима патријарха московског и цијеле Русије, поклонило око три милиона вјерника.

Прије неколико година отац Јефрем био је укључен у процес замјене земљишта са државом, а каснијом истрагом је утврђено да је држава у тој трансакцији преварена давањем лажних података и да је манастир Ватопед остварио добит од око 100 милиона евра.

Због тога ће настојатељ манастира Ватопед, са још 30 осумњичених, бити изведен пред суд, али оптужница није подигнута против политичара који су билу умијешани у тај скандал, преноси АП.

Овај случај познат је и као афера "Вистонида" по језеру у префектури Ксанти за које је манастир тврдио да га је прије хиљаду година добио на поклон, што држава није признала. Манастир је на име власништва над језером куповао некретнине, од којих је неке одмах продавао по високим цијенама, што је држава назвала богаћењем од "продаје магле".

Грчки манастир Ватопед други је у хијерархији светогорских манастира Свете Горе. Један је од најстаријих, најбогатијих и највећих манастира на Светој Гори.

Саборна манастирска црква посвећена је у част Благовештења Пресвете Богородице. Подигнута је у 10. вијеку и у њој су сачуване фреске из 12. вијека, као и дио мозаика. Манастир има велики број скитова. Највеће су скитови посвећени Светом апостолу Андреју и Светом Димитрију.

За Ватопедски манастир се вјерује да је под посебном заштитом Пресвете Богородице, која је на његовој земљи живјела до своје смрти и вазнесења на небо. Манастирска ризница чува пехар за причешће израђен од драгог камена јасписа и мноштво вриједних икона.

У манастиру се налазе чудотворне иконе Мајке Божије – Олтарка (Виматариса) или Ктиторка (Ктиториса), Посјечена (Есфагмени), Утјешитељица (Парамитија), Антифонитрија (Она која одговара), Милосрдна (Елеуса), Уљеточива (Елеовритис), Сведржитељица (Панданаса), Водитељица (Одигитрија).

Међу манастирским светињама чувају се дијелови животворног Крста Господњег, дијелови трске, сунђера и огртача Христовог, као и јединствена, непроцјењива Ватопедска светиња – Богородичин појас. Ту су и дијелови моштију светих Григорија Богослова, Андреја Критског, апостола Вартоломеја, великомученика Теодора Стратилата, Параскеве, Кирјака, Сергеја, Вакха, свештеномученика Харалампија, великомученика Пантелејмона, Трифуна, Јована Милостивог, архиђакона Стефана, великомученика Димитрија Солунског и других.

Ватопедска библиотека садржи више од 2 000 рукописа и више од 35 000 штампаних књига. Ријеч је о једној од најдрагоцјенијих и најрјеђих збирки књига и рукописа, а посебна драгоцјен је примјерак Птоломејеве географије са картама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *