Свемирска пловидба: НАСА се спрема за мисију на Црвену планету

НАСА-ина наредна мисија биће истраживање Црвене планете. Припреме НАСА-иног космичког брода за Марс су увелико у току. Недалеко од Денвера извшено је састављање и тестирање свемирског брода.

петак, септембар 1, 2017 / 09:03

“Наш тим је претходног мјесеца наставио интеграцију и тестирање на нивоу система”, рекао је менаџер програма Стју Спет.

“Свемирски брод је завршен, интегрисали смо елементе. Све је спремно да извршимо финални тест укључујући и акустику, инструменте и тестове температуре“.

У питању је прва мислија чији је фокус на испитивању унутрашњости Марса и њене дубине. Прикупљене информације би требало да допринесу разумијевању састава стјеновитих планета, укључујући и Земљу.

“Пошто се унутрашњост Марса знатно мање формирала од Земљине унутрашњости, Марс је много боље сачувао доказе о настанку стјеновитих планета него што је то случај са нашом планетом”, рекао је главни истраживач Брус Барнерз. Он води међународни тим који је предложио мисију чији је приједлог усвојен поред 27 других.

Истраживање ће подразумијевати сеизмичка испитивања, геодезију и пренос топлоте.

Почетак мисије планиран је за мај или јун наредне године. Научници планирају да уз помоћ сеизмографа прате сеизмичке таласе дођу до информација о унутрашњим слојевима планете, а помоћу сонде дизајниране да се спусти три метра испод земље или више, измјере количину енергије која долази из унутрашњости.

Трећи експеримент ће користити радио трансмисије између Марса и Земље да проучи промјене у ротацији Марса око своје осе, како би се добио бољи увид у стварну величину Марсовог језгра.

Извор: Б92


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *