Шведско тужилаштво: Осам година за злочине над Србима

СТОКХОЛМ – Шведско тужилаштво затражило је казну од осам година затвора за Ахмета Макитана, шведског држављанина поријеклом из БиХ, који је оптужен за ратне злочине почињене над српским затвореницима током рата 1992. године. Суђење Макитану (44) за злочине почињене у логору Дретељ почело је у октобру, а окончано је јуче излагањем завршне ријечи одбране, саопштио […]

среда, март 23, 2011 / 08:30

СТОКХОЛМ – Шведско тужилаштво затражило је казну од осам година затвора за Ахмета Макитана, шведског држављанина поријеклом из БиХ, који је оптужен за ратне злочине почињене над српским затвореницима током рата 1992. године.

Суђење Макитану (44) за злочине почињене у логору Дретељ почело је у октобру, а окончано је јуче излагањем завршне ријечи одбране, саопштио је окружни суд у Стокхолму.

Агенција ТТ преноси да се изрицање пресуде очекује 8. априла.

Макитану се ставља на терет да је одговоран за "озбиљне ратне злочине и отмице", као и за мучење српских затвореника, укључујући цивиле, од маја до августа 1992. године, наводи се у судским документима.

Око 20 свједока дало је исказе током суђења које је трајало пет мјесеци.

Оптужени је имао 25 година у вријеме када је, наводно, починио злочине док је био чувар у логору Дретељ код Чапљине.

"Он не треба да буде оптужен за ратне злочине, зато што је био обичан војник и није био упознат са општим плановима о етничком чишћењу", рекао је адвокат одбране Ола Саломонсон.

Адвокат је додао да је Макитан "признао само оптужбе за злостављање", те да му је било наређено да то учини.

Макитан је рођен у БиХ, али је добио шведско држављанство 2006. године. Он је ухапшен у јануару прошле године на сјеверу Шведске, гдје је живио са својом породицом.

Шведска је покренула истрагу о овом случају 2008. године, а у том процесу добила је помоћ од многих земаља, као и од Хашког трибунала.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *