Све се нема: Грађани БиХ други по дебљини у Европи

Грађани БиХ најдебљи су становници Балкана, други у Европи, а чак шести у свету, показали су подаци Светске здравствене организације (WHO), у којима се наводи да чак 62,9 посто грађана БиХ пати од вишка килограма. Балкански сусједи Хрвати такође се неславно котирају, на деветом месту у свету, са чак 61,4 посто грађана са вишком килограма, […]

уторак, април 30, 2013 / 00:49

Грађани БиХ најдебљи су становници Балкана, други у Европи, а чак шести у свету, показали су подаци Светске здравствене организације (WHO), у којима се наводи да чак 62,9 посто грађана БиХ пати од вишка килограма.

Балкански сусједи Хрвати такође се неславно котирају, на деветом месту у свету, са чак 61,4 посто грађана са вишком килограма, а на листи од десет најдебљих светских нација последње место заузели су Британци, са стопом од 61 одсто гојазних, пише Дневни аваз.
Top 10

1. Америчка Самоа – 93,5%
2. Република Кирибати – 81,5
3. САД – 66,7
4. Немачка – 66,5
5. Египат – 66
6. Босна и Херцеговина – 62,9
7. Нови Зеланд – 62,7
8. Израел – 61,9
9. Хрватска – 61,4
10. Велика Британија – 61

Прво мјесто на овој неславној листи припало је држави Самои, која се налази у јужном Пацифику, гдје скоро цијела нација, односно 93,5 посто становника пати од прекомјерне тежине. На другом је Република Кирибати, у којој има 81,5 одсто дебељуца, а треће мјесто заузимају САД, где живи 66,7 посто људи с прекомерном тежином.

У Удружењу за лијечење и превенцију гојазности БиХ истичу да податак о чак 62,9 посто гојазних представља својеврсни аларм да се коначно крене у израду плана који ће барем сузбити ширење ове појаве.

Нутрициониста Ирзада Таљић каже да је у том погледу већ било иницијатива из неколико завода за јавно здравство и УНИЦЕФ-а.

„Зна се да је гојазност посљедица нездравог начина живота и исхране, стога савјетујем да се дневно уноси што више количински мањих оброка који садрже сирово воће и поврће. Предност треба дати и пилетини, ћуретини, риби и немасној телетини", каже Таљићeва.0 КОМЕНТАРА

  1. Што значи да једу неквалитетну храну, дај шта даш, на брзину, фаст фудове и јајјефтиније смеће од сендвича, хамбургера, салама, тјестенина,…нема се пара за квалитетно разноврсну и здраву исхрану!
    Пошто је риба, пошто је салата, пошто је воће и поврће? Свега тога је мање на трпезама!

  2. Možda su gledali na težinu predsjednika.Neka smo mi bar u nečemu prvaci. Naš je teži nego zajedno Obama, Putin i još tri vodeća predsjednika svijeta . Taj ne zna niučemu mjeru. Koliko se u onoj zgradi vlade i predsjedništva poždere i popije o našem trošku, mogli bismo prehraniti sve bolesnike u bolnicama u cijeloj republici.
    I, eto nemale i uštede , i koristi za posrnulo zdravstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *