Швајцарска: Ослободили се кроз плес, а онда дивљали по граду

Полиција у Берну је ухапсила 61 особу укључену у сукобе настале у току ноћи са суботе на недјељу у главном швајцарском граду, на маргини технопараде назване “Танз дих фрај” (Ослободи се кроз плес). Технопарада која је у суботу навече окупила око 10.000 особа се претворила у сукобе и 21 припадник снага реда је повријеђен у […]

недеља, мај 26, 2013 / 15:56

Полиција у Берну је ухапсила 61 особу укључену у сукобе настале у току ноћи са суботе на недјељу у главном швајцарском граду, на маргини технопараде назване “Танз дих фрај” (Ослободи се кроз плес).

Технопарада која је у суботу навече окупила око 10.000 особа се претворила у сукобе и 21 припадник снага реда је повријеђен у сукобима 70-ак хулигана, навела је полиција у саопштењу.

Сукоби су започели када је стигла поворка тенкова на Федерални трг, средиште града Берна, гдје се налази федерална палата, сједиште владе и парламента.

Након блиског сусрета интервентне полиције и десетака активиста крајње љевице, с маскама и капуљачама из покрета “Црни блок”, група је покушала преврнути ограде подигнуте у журби, како би се заштитио швајцарски парламент.

Полицајци су интервенисали сузавцем и воденим топовима.

Касније у току ноћи, сукоби између снага реда и хулигана су се премјестили испред станице, гдје су уништени банкомати.

Снаге реда су поново употријебиле сузавац и водене топове.

Према полицији, велика већина учесника на овом фестивалу је била мирна.

Штете су процијењене на неколико стотина хиљада швајцарских франака.

Технопарада је организована на позив са Фејсбука. Полиција и организатори пребацују одговорност за сукобе једни на друге.

За швајцарске власти, организатори, сврстани у анонимну групу која комуницира на Фејсбуку, су одлучили одбацити одговорност за ризике од ове манифестације.

Група сматра да власти претјерују и да не треба провоцирати демонстранте.

Парада није званично одобрена, али су је толерисале власти Берна.

У питању је трећа парада “Танц дих фрај”. Прва је била 2011. године и привукла је само 400 учесника. У 2012. години било је 20.000 учесника и радикални активисти су исписали графитима зидове парламентаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *