Швајцарска има најмању стопу незапослености у Европи

Док се већина земаља ЕУ бори са рекордном незапосленошћу, гдје је од избијања свјетске економске кризе 2008. шест милиона људи остало без посла, поједине европске земље попут Швајцарске, Норвешке и Аустрије успијевају да број незапослених сведу на минимум. Просјечна стопа незапослености у ЕУ достигла је у фебруару ове године 10,9 одсто, а у 17-чланој еврозони […]

субота, април 27, 2013 / 18:10

Док се већина земаља ЕУ бори са рекордном незапосленошћу, гдје је од избијања свјетске економске кризе 2008. шест милиона људи остало без посла, поједине европске земље попут Швајцарске, Норвешке и Аустрије успијевају да број незапослених сведу на минимум.

Просјечна стопа незапослености у ЕУ достигла је у фебруару ове године 10,9 одсто, а у 17-чланој еврозони рекордних 12 одсто.

Имајући то у виду, невјерицу изазива информација да је „швајцарску јавност забринула вијест да је у марту број незапослених достигао 150.000, односно стопу од 3,2 одсто”.

Швајцарска, која није чланица ЕУ успијева да се избори са кризом, мада њени економисти који упозоравају на посљедице реструктуирања, прије свега у банкарском сектору, сматрају неуспијехом предвиђени раст бруто домаћег производа од 1,3 одсто у 2013, односно од 2,1 одсто у 2014. години, преноси АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *