Сузавац против демонстраната на улицама Атине

Грчка полиција испалила је данас сузавац и гранате за ошамућивање на групу маскираних демонстраната, док су на улицама Атине хиљаде људи протестовале због строгих мјера штедње и на тај начин обиљежиле годишњицу студентских протеста против војне диктатуре 1973. године. Полиција је реаговала када су маскирани младићи на припаднике органа реда испред зграде парламента у центру […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 19:59

Грчка полиција испалила је данас сузавац и гранате за ошамућивање на групу маскираних демонстраната, док су на улицама Атине хиљаде људи протестовале због строгих мјера штедње и на тај начин обиљежиле годишњицу студентских протеста против војне диктатуре 1973. године.

Полиција је реаговала када су маскирани младићи на припаднике органа реда испред зграде парламента у центру главног града бацили молотовљеве коктеле, јавио је Ројтерс.

За сада нема извјештаја о повријеђенима и ухапшенима током данашњих протеста, на којима су грађани, упркос подршци коју је нова влада синоћ добила у парламенту, поручили премијеру Лукасу Пападемосу да нису спремни на даља одрицања.

Око 7.000 студената и наставника, радника и пензионера учествовало је у протестној шетњи до америчке амбасаде уз звуке бубњева, узвикујући „Напоље ЕУ, ММФ”.

Данашњи протести први су тест расположења јавности у погледу нове владе националног јединства, чији је задатак да спроведе повећање пореза и смањење потрошње како би земља добила нову траншу кредита од ММФ-а од осам милијарди евра до средине децембра и тако избјегла банкрот.

Агенције су раније данас јавиле да су у грчкој пријестоници спроведене ванредне мјере безбједности, као и да су посебне мјере предузете испред амбасаде САД, која је ранијих година била на удару пошто грађани оптужују Бијелу кућу да је подржавала војну диктатуру која је трајала од 1967. до 1973. године.

Већина грађана подржава премијера Пападемоса, познатог финансијског стручњака, али позивају владу да појача борбу против пореских превара и сиве економије, односно да мјере штедње равноправније расподијели и да оштрије опорезује оне који највише имају. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *