Суспензија безвизног режима?

БЕОГРАД – Миинистри унутрашњих послова и правосуђа ЕУ ће 24. фебруара на редовном засједању у Бриселу расправљати о механизму мониторинга безвизног режима за путовање грађана Балкана у земље шенгенске зоне. Пред њима ће се наћии заједнички приједлог Француске и Холандије о могућности привременог суспендовања безвизног режима, пише београдска "Политика". Позивајћи се на незванична сазнања из дипломатских […]

петак, фебруар 11, 2011 / 09:47

БЕОГРАД – Миинистри унутрашњих послова и правосуђа ЕУ ће 24. фебруара на редовном засједању у Бриселу расправљати о механизму мониторинга безвизног режима за путовање грађана Балкана у земље шенгенске зоне.

Пред њима ће се наћии заједнички приједлог Француске и Холандије о могућности привременог суспендовања безвизног режима, пише београдска "Политика".

Позивајћи се на незванична сазнања из дипломатских и новинарских кругова у Бриселу, лист наводи да овај приједлог предвиђа привремену суспензију безвизног режима у случају озбиљног нарушавања важећих правила.

"То прије свега значи у случају неконтролисаног прилива такозваних азиланата, али и у случају масовног прекорачења боравка у ЕУ који је ограничен на 90 дана годишње. Суштина приједлога је да се суспензија може изгласати по скраћеној процедури", навео је неименовани извор листа.

Лист наводи да ће министри ЕУ размотрити овај приједлог као и приједлог Европске комисије о обавезном надгледању примјене безвизног режима.

Највећи број лажних азиланата из Србије и Македоније чине етнички Албанци, који су посредством неколико ауто – превозника и агенција долазили у државе ЕУ и тражили азил, почевши од јануара прошле године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *