Сукоби десничара и муслимана у Софији

Девет особа је повређено током сукоба присталица десничарске бугарске странке Атака са муслиманима који су присуствовали молитви петком у главној џамији престонице Софије, навела је полиција. Како је додала полиција, међу повријеђенима се налази и пет полицајаца, а четворо људи је превезено у болницу са лакшим повредама. Органи реда су после сукоба ухапсили двојицу демонстраната. […]

петак, мај 20, 2011 / 18:39

Девет особа је повређено током сукоба присталица десничарске бугарске странке Атака са муслиманима који су присуствовали молитви петком у главној џамији престонице Софије, навела је полиција.

Како је додала полиција, међу повријеђенима се налази и пет полицајаца, а четворо људи је превезено у болницу са лакшим повредама.

Органи реда су после сукоба ухапсили двојицу демонстраната.

Неколико десетина присталица ултрадесничарске партије Атака организовали су протест због, како су навели „неподношљиве буке” муслиманских вјерника чија молитва се могла чути преко звучника постављених у центру Софије.

Напетости су ескалирале када су демонстранти зграбили један молитвени ћилим и запалили га, што је довело до сукоба између двије групе.

Из странке Атака је саопштено да је један од њених посланика погођен каменом у главу.

Национални савез Атака је парламентарна странка која је на последњим изборима 2009. освојила 9,4 одсто гласова бирача, што јој је донијело 21 од 240 мјеста у бугарској скупштини.

На изборима за Европски парламент (ЕП) исте године, Атака је освојила 12 одсто гласова, што јој је донијело два мјеста у ЕП. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *