Суданско крвопролиће не стаје

Најмање 105 људи погинуло је у насиљу између владиних снага и побуњених милиција у Јужном Судану, рекли су званичници. Шеф информативне службе војске Јужног Судана рекао је да је у сукобима с побуњеничком групом мајора Габриела Танџинијеа у држави Џонглеји погинуло 57 људи а још много их је рањено. Он је рекао да владине снаге […]

понедељак, април 25, 2011 / 17:49

Најмање 105 људи погинуло је у насиљу између владиних снага и побуњених милиција у Јужном Судану, рекли су званичници.

Шеф информативне службе војске Јужног Судана рекао је да је у сукобима с побуњеничком групом мајора Габриела Танџинијеа у држави Џонглеји погинуло 57 људи а још много их је рањено.

Он је рекао да владине снаге већ пет дана воде борбе са побуњеницима лојалним Петеру Гатдету у држави Јунити, сјеверозападно од Џонглеија, гдје је 48 људи погинуло.

Није наведено колико је међу настрадалима војника и цивила.

Учестале борбе изазивају сумњу у стабилност будуће државе на југу Судана која треба да прогласи независност у јулу.

Од јануара када је на референдуму изгласана независност, Јужни Судан је захваћен таласом насиља у којем су погинуле стотине људи.

И поред готово једногласне одлуке на референдуму о отцијепљену, у Јужном Судану и даље има велики број неријешених питања, укључујући подјелу прихода од нафте, статус мањина на обје стране границе са сјевером као и контрола над спорним регионом Абајеи.

Власти на југу тврде да се побуњене милиције које финаснсира сјевер сада боре да би изазвале нестабилност што би довело до одузимања нафтних поља од југа.

УН су саопштиле раније да је најмање 800 људи убијено, а око 84.000 расељено због насиља у Јужном Судану од почетка године.

Нови обрачуни између снага Танџинијеа и војске избиле су у суботу у селу Калдак гдје су се његове снаге скупиле да би се интегрисале са војском.

Танџиније је одбацио као "лаж" наводе владиних снага да су његове трупе одбиле да положе оружје прије него што је требало да дође до реинтеграције.

Танџиније је био заповједник који је спонзорисан од стране Картума пљачкао и палио уз Нил током деценијског грађанског рата, који је окончан потписивањем мира 2005. године.

Он је прихватио амнестију и реинтеграцију у војску Јужног Судана прошле године, али наставља да се бори.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *