Судан не пропушта нафту из Јужног Судана

Судански предсједник Омар Хасан ал-Башир наредио је Министарству одбране да од данас обустави транспорт нафте из Јужног Судана преко територије Судана, што би могло да створи нове тензије између два сусједа, јавила је новинска агенција државе Суна. Судански предсједник се на овај потез одлучио, јер Јужни Судан, како тврди, подржава побуњенике који делују на територији […]

недеља, јун 9, 2013 / 12:28

Судански предсједник Омар Хасан ал-Башир наредио је Министарству одбране да од данас обустави транспорт нафте из Јужног Судана преко територије Судана, што би могло да створи нове тензије између два сусједа, јавила је новинска агенција државе Суна.

Судански предсједник се на овај потез одлучио, јер Јужни Судан, како тврди, подржава побуњенике који делују на територији његове земље.

Транспорт нафте обновљен је у априлу, пошто су двије стране постигле споразум, а Башир је 27. маја рекао да ће прекинути рад нафтовода ако Јужни Судан настави да подржава побуњенике на суданској територији.

Иако је Јужни Судан прогласио независност од Судана 2011. године, тензије између двије земље око нафте и спорови око територије су се наставили.

Јужни Судан посједује 75 одсто резерви нафте, али користи суданску инфраструктуру за експлоатацију црног злата.

Ал-Башир је, такође, позвао суданску омладину да се придружи исламском "светом рату" и наредио је да се отворе касарне за регрутовање, јавио је Ројтерс.

Суданска војска се бори против побуњеника у најмање три региона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *