Суд БиХ одлучује о будућности платформаша

Потврди ли Суд БиХ сљедеће седмице неправоснажну одлуку Централне изборне комисије БиХ, којом се поништава избор предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ, те конституисање Дома народа Парламента ФБиХ, а судионици тих активности одбију да се повинују одлуци Суда, услиједиће акција СИПА-е на њиховом хапшењу, сазнаје Дневник.ба од добро обавијештеног извора блиског Суду БиХ. Суд БиХ, […]

субота, март 26, 2011 / 18:54

Потврди ли Суд БиХ сљедеће седмице неправоснажну одлуку Централне изборне комисије БиХ, којом се поништава избор предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ, те конституисање Дома народа Парламента ФБиХ, а судионици тих активности одбију да се повинују одлуци Суда, услиједиће акција СИПА-е на њиховом хапшењу, сазнаје Дневник.ба од добро обавијештеног извора блиског Суду БиХ.

Суд БиХ, наиме, како објашњава тај извор, дужан је да осигура тренутно поштивање правоснажних одлука ове највеће судске инстанце у БиХ.

“Штета коју су тзв. платформаши већ починили одбијајући да спроведу одлуке ЦИК-а, већ је несагледива јер непоштивање државних институција као што је ЦИК, значи заправо урушавање државе. Уз то већ су незаконито запосјели зграду федералне владе, већину федералних министарстава, материјално техничка средства владе, те почели с незаконитим доношењем одлука, укључујући и Буџет ФБиХ, истиче Дневник. ба у свом тексту и додаје:

“Акцијом хапшења могли би бити обухваћени не само изасланици Дома народа, који су, прије него је то тијело конституисано у складу са изборним законом, и без сертификата ЦИК-а, донијели незаконите одлуке избора челништва Федерације, већ и особе које су се незаконито прогласиле министрима, као и законити премијер и чланови Владе, (из СДА и С БиХ) који су овима предали премијерске и министарске дужности”.

Под удар закона могли би доћи и одговорни у Федералној управи полиције, који су отказали осигурање предсједници ФБиХ Борјани Кришто и вицепремијеру Вјекославу Беванди, јер су њихове животе, злоупотребљујући свој положај и кршећи закон, свјесно угрозили. За злоупотребу положаја могли би одговарати и шефови служби Владе ФБиХ, који су се ставили у службу платформаша.

“Као организатори пуча у Федерацији БиХ могли би бити осумњичени шефови политичких странака СДП-а, СДА, ХСП-а и НСРзБ, Златко Лагумџија, Сулејман Тихић, Звонко Јуришић и Младен Иванковић Лијановић”, каже извор Дневника.ба, који на крају текста констатује да “остаје да се види хоће ли државне институције осигурати заштиту интегритета и суверенитета БиХ, након одлука Суда БиХ”.

“Уколико се пучисти не повинују одлукама Суда БиХ, а Суд БиХ не осигура тренутно извршење своје правоснажне пресуде, моћи ће се констатовати да се држава БиХ распала”, оцјењује Дневник.ба.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *