Студентима исписнице, јер су два пута обнављали годину?

Студенти бањалучког Стоматолошког и Медицинског факултета у четвртак су доживјели шок када су, умјесто да уплате школарину за обнову године, добили исписнице и образложење да више од два пута у току школовања не могу да обнове годину. Иако је нова одлука, према измијењеном Закону о високом образовању РС, на снагу ступила 15. септембра, студенти су, […]

субота, октобар 20, 2012 / 15:58

Студенти бањалучког Стоматолошког и Медицинског факултета у четвртак су доживјели шок када су, умјесто да уплате школарину за обнову године, добили исписнице и образложење да више од два пута у току школовања не могу да обнове годину.

Иако је нова одлука, према измијењеном Закону о високом образовању РС, на снагу ступила 15. септембра, студенти су, како кажу, о томе обавијештени тек 18. октобра, у Студентској служби. Из Уније студената РС поручују да ће се за своја права, ако је то потребно, борити и на улици.

"Колеге су добиле исписнице и образложење које никоме није јасно. У току школовања, на примјер, само по једном можемо да обновимо двије године студија. Завладао је велики страх. Ово нема смисла. Зашто се неки муче толико година да би на крају добили исписницу? Ја нисам имала проблем, али ми је жао колега које су доживјеле овакво разочарање", прича Б.М., студенткиња медицине.

Да је међу студентима завладала паника свједочи и чињеница да ће се у уторак окупити на заједничком састанку с представницима Уније студената, који ће, како кажу, учинити све што је потребно да помогну колегама, ако треба и на улици.

"Студенти ће, осим овога, моћи да изнесу и све своје друге проблеме, како би престало играње с нама. Данима водимо борбе са деканима, не можемо да учимо, јер је некоме пало на памет да нас поново малтретира. Никоме нећемо дозволити да крши права студената", казао је Никола Дроњак, предсједник Уније, док његове колеге из Студентског парламента уопште нису упознате с овим проблемом, јер им се "нико од студента није обраћао".

И док Милан Скробић, декан Медицинског факултета, јуче није био доступан за медије, Станко Станић, ректор Универзитета, каже да измијењени закон оставља много нејасноћа, али да студенти неће бити исписани с факултета. Ако је неко и добио исписницу, поручује, нека настави да учи, а рјешење ће сигурно бити пронађено.

"Закон се промијенио јер је некада омогућавао да студенти којима студиј траје четири године сваку годину могу да обнове по три пута, што значи да су могли да студирају и по 12 година. То није било добро рјешење, али рјешење не може да буде ни ово што се десило. Студенти нека уче и нека никада, ако је то могуће, не дозволе да обнављају године", истакао је Станић.

Симо Јокановић, проректор за наставу у Бањалучком универзитету, додатно појашњава да студент који два пута изгуби годину, а био је на терету буџета, губи право на овај статус и постаје ванредни студент. Ипак, чини се да је управо овдје и настао проблем, јер на Универзитету сазнајемо да Медицински факултет не нуди могућност ванредног студирања.

"Провјерићемо о чему је ријеч, али то не може да буде тако", прокоментарисао је Јокановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *