Студенти траже испитивање имовине професора

Унија студената РС затражиће од надлежних институција да буде испитано на који начин су своју имовину стекли професори свих високошколских установа у РС. Након што је Никола Дроњак, члан привременог Управног одбора Агенције за акредитацију високошколских установа РС (ВШУ РС), у интервјуу за "Независне" устврдио да је на појединим факултетима у Бањалуци присутан низ нелегалних […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 11:40

Унија студената РС затражиће од надлежних институција да буде испитано на који начин су своју имовину стекли професори свих високошколских установа у РС.

Након што је Никола Дроњак, члан привременог Управног одбора Агенције за акредитацију високошколских установа РС (ВШУ РС), у интервјуу за "Независне" устврдио да је на појединим факултетима у Бањалуци присутан низ нелегалних радњи, и у Унији студената РС питају како је могуће да "професор, који мјесечно зарађује око 2.000 марака, има два стана у Београду, или три стана у Бањалуци, или пак виле и остале некретнине".

"Тражићемо да се истрага односи на све универзитете у РС, и јавне и приватне. Откуд одједном да неко постане власник приватног факултета? Откуд му новац? Имамо сазнања да је имовина неких професора обилата, а да се они бахате и обарају студенте", казао је Гордан Балабан, предсједник Уније студената РС, који је, примјера ради, навео да су на Медицинском факултету у Бањалуци "изражени корупција, криминал, непотизам, те фаворизовање различитих групација студената".

Дроњак, иначе студент бањалучког Медицинског факултета, након овакве иницијативе очекује велики притисак од стране декана и професора који су се, како каже, препознали у чињеницама које је изнио.

"Поручујем свима да ћемо истјерати на чистац све аномалије у нашем образовању", упозорава Дроњак.

Станко Станић, ректор Универзитета у Бањалуци, не искључује могућност да постоје несавјесни професори. Тврди да предузимају мјере на идентификацији таквих негативних појава, али и истиче да огромна већина професора и асистената ради савјесно.

"Колико знам, на Медицинском факултету раде доста добри професори", устврдио је Станић, а на питање да ли подржава да буде испитано поријекло имовине предавача на факултетима, одговорио је да је то право сваког грађанина РС, те да се то треба односити на све сфере живота, а не само на образовање.

Када смо Митру Новаковићу, ректору Универзитета у Источном Сарајеву, саопштили да студенти траже да буде испитано како су професори стекли своју имовину, рекао је да сматра да то нема "неку посебну сврху". Не спори, ипак, да су се студенти њему жалили на професоре.

"Такви су завршили чак и у затвору", одговара Новаковић на наше питање да ли је било случајева да студенти оптуже професора да је тражио новац за испит.

Поједини студенти из Бањалуке тврде да се нелегалне радње посебно уочавају на Медицинском факултету у овом граду, али Радомир Јеркић, предсједник Савеза студената ове високошколске установе, који је на тој функцији од јануара, одговара да му се колеге нису жалиле.

"Мени нико никада није пријавио ниједног професора за корупцију на Медицинском факултету. Ја не кажем да тога нема", образложио је Јеркић.

Зденка Кривокућа, декан Медицинског факултета у Бањалуци, истиче да не располажу информацијама, као ни правно ваљаним документима, на основу којих би могли дати одговор на изјаве њиховог студента Николе Дроњка.

"Студенти Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци уписују се и студирају на основу Закона о високом образовању РС. О изјавама студента Николе Дроњка у ‘Независним новинама’ расправљаће Наставно-научно вијеће Медицинског факултета", навела је Кривокућа.

Подсјетимо, Дроњак је у интервјуу навео, између осталог, да "на Медицинском факултету постоје ВИП студенти, чији су родитељи неко и нешто, па полажу испите за 20 дана, док остали уче пола године или годину, а и то им није услов да ће положити испит".

Из Министарства просвјете и културе РС саопштили да су опредијељени да сваки евентуални случај корупције у високом образовању буде процесуиран у складу са важећим законским прописима.

"Министарство је спремно подржати сваки конструктиван приједлог студената у складу са законом који би био на трагу унапређења наставног процеса и позивамо студенте и универзитете на међусобну сарадњу", навела је Бранка Рогач, службеник за односе с јавношћу у Министарству просвјете и културе РС.0 КОМЕНТАРА

  1. Dragi moji studenti, prekrasna vijest ako nije šarena laža. Riba smrdi od ofarbane glavunture koja sve smišlja. Ni čistačica na fakultetu , ni kuvarica u vašoj menzi ne može da se zaposli bez njegovog znanja i odobrenja, kamoli da bude profesor na fakultetu ko nije u njegovoj bandi. Igraju se sa vama, žrtvovaće nekoga na kome će se kola slomiti. Ovaj dronjavi je je dronjav, čuvajte ga se. Opasan manipulant!

  2. „Откуд одједном да неко постане власник приватног факултета? Откуд му новац?“

    Хоће ли бар поштедити оног „није ни то проблем“ новинара, професора, тв водитеља, пилота, издавача, управника казалишта,…?

    Ништа није случајно, што би рек’о др Арсла:

    http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Premijer/Media/Vijesti/Pages/Premijer_Dzombic_posjetio_Studentski_centar_Nikola_Tesla_u_Banjoj_Luci.aspx

  3. У свим државицама екс СФРЈ је све деградирано до даске, па и високо образовање. Имамо поплаву универзитета и факултета, о колеџима да и не говорим. Свака шуша хоће да буде академски грађанин, већина данашњих студената не зна добро ни таблицу множења, студенткиње се увуку у мињаке, избаце сисиће, студенти обучени ко Недељко Бајић Баја, минимум голф 4 под гузицом, а ај кју, што би рек*о Божо, читавих 47. Ако већ професори трпе ту гамадурију да их ословљавају са “ колега „, незнање не спомињем…..па ја би им узимао бар 3 пута више него што им сад узимају, ако нешто знаш, полажи пред савезном комисијом, па ако покажеш да ниси дудук, нек одмах убију професора што те оборио. До тада, узимајте господо професори, свакако је нација обогаљена, неће нам пресудити још пар хиљада оних са седмим степеном образовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *