Студенти позивају на спашавање Универзитета

Са адресе “Протест студената“ нам је стигло саопштење у којем студенти позивају своје колеге на спашавање високог образовања у РС. Позивамо све студенте и поштене студентске организације на државним факултетима да нам се придруже за спашавање високог образовња у Републици Српској. Поред празних обећања за изградњу смјештајних капацитета, последњих дана смо суочени са још једним […]

субота, април 2, 2011 / 10:49

Са адресе “Протест студената“ нам је стигло саопштење у којем студенти позивају своје колеге на спашавање високог образовања у РС.

Позивамо све студенте и поштене студентске организације на државним факултетима да нам се придруже за спашавање високог образовња у Републици Српској.

Поред празних обећања за изградњу смјештајних капацитета, последњих дана смо суочени са још једним ударом на државне факултете.

Влада РС је својом уписном политиком предвидјела да на Универзитету у Бањој Луци буде уписано 894 студента мање у односу на прошлу годину, а на Универзитету у Источном Сарајеву 292 студената мање. На оба државна универзитета предвиђен је упис 1186 студената мање у односу прошлогодишњу уписну политику.

Скандалозан је предвиђени омјер студената који се финансирају из буџета у односу на самофинансирајуће. На Универзитету у Бањој Луци предвиђено је да буде уписано 1170 студената мање који ће се финансирати из буџета, а на Универзитету у Источном Сарајеву 439 студената мање у односу на прошлу годину.

Република Српска планирала је да на оба државна универзитета смањи број 1609.

Број студената који ће се уписати у наредну годину

1) на Универзитету у Бањој Луци 2581 студент, од чега:
-965 студената чије се школовање финансира из буџета,
-1435 студената који суфинансирају своје школовање и
-181 страних држављана
на Универзитету у Источном Сарајеву 2430 студената, од чега:
– 1000 студената чије се школовање финансира из буџета и
– 1430 студената који суфинансирају своје школовање,

На бањолучком Универзитету прошлогодишњом уписном политиком био је предвиђен упис 2.135 за буџетско финансирање, а 1.340 студената за самофиансирање. Прошле године је планиран упис и 115 страних држављана. На Универзитету у Источном Сарајеву прошлогодишњом уписном политиком предвиђен је био упис 1.439 студента који се финансирају из буџета, на самофинансирању ће бити 1.283.

На протесте 11. маја ова група студентаа позваће поред студенат и грађане да устану против уништавања државних универзитета. Оваква уписна политика иде на руку неквалитетним приватним факултетима, који су основани ради стицања екстра профита, а оснивачи су људи блиски власти. Очекујемо подршку поштених професора и свих грађана РС.

Приче студената блиских власти, који кажу да нема потребе за протестима неће утицати на остале студенте и надамо се великом одзиву студената на протесту.

Тендер за изградњу нових смјештајних капацитета није објављен, тако да је немогуће да у мају почне изградња.

Организатори протеста су сви студенти који подржавају наше циљеве.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Буџетска касица прасица је све мања, па се прво реже тамо гдје је најтање. Све наведено у овом саопштењу јесте истина, али је проблем што се људи не представе. Ево, ја све ово прихватам, али ја сам се представио и „ставио главу на пањ“ стотину пута. Не знам зашто се „хвата змија туђом руком“. Ако ће већ бити протести, онда неко мора и да добије одобрење у МУП-у. Па ко ће отићи да поднесе тај захтјев? Сви они који ово подржавају?

  Иначе, занимљива је ова прича око протеста, испитивања предсједнице Студентског парламента и „случаја“ младог револуционара Дроњка. Причали су ми неки студенти да је министар Касиповић студента Дроњка примио с највишим почастима, као да му је Путин у посјети и да је поентирао реченицом: „И ја бих то исто написао!“, али је ту била и помоћница министра која је „рибала“ студента као зелени млади купус. Чудно је мало да је баш члан ДНС-а написао револуционарне стихове на зиду Студењака. Човјека знам лични и не чини ми се лош, али видим да га студенти сада не подносе, јер се сматрају превареним, с обзиром да је овај добио бројне бенефиције и в.д. члан је УО за акредитацију високошколских установа.

 2. Одлично, све речено стоји, али ко рече? Како да изађем на протест кад не знам ко организује, ко пријављује окупљање, ко стоји иза тога. Тај проблем константно истичем да је немогуће анонимно радити. Ово је могао послати и неко ко није студент, може бити варка, откуд знам, свега сам се нагледао у тим студентским организацијама да ме ништа више не може зачудити. Криза јесте, неправда јесте, протести су потребни, али ако се већ организују хоћемо и организатора!!!

 3. Менторе,

  логично је са једне стране твоје размишљање, али исто тако ако се у обзир узме скорашњи случај „Дроњак“ , онда има оправдање анонимност.
  Мени није битан лидер и ко ће држати мегафон тамо, ја протестујем што сам незадовољан.
  Показало се, нажалост, да ови што се експонирају безо заћуте.

 4. Све је то мени јасно, али ипак се мора знати барем организација која стоји иза тога, а не студенти који присуствују. Схватам да је то ризично, али или дижеш главу изнад медиокритета ризикујући исту или је држиш у маси ,,на сигурном“, нема између, нема мало трудна, нема мало протести. Не говорим то због тога што хоћу да видим име нечије, или само да пљујем, али неће успјети овако! Не може успјети! Протести да би утицали на власт морају бити масовни, координисани, јако организовани, у противном ће бити 200 студената на улици, толико их је у господској сваки дан!

 5. Па ваљда ће се до тада јавити неко. Треба 2, 3 дана раније обавјестити ЦЈБ, а и ако буде до краја анонимно ја ћу опет ићи!

 6. Па ваљда ће се до тада јавити неко. Треба 2, 3 дана раније обавјестити ЦЈБ, а и ако буде до краја анонимно ја ћу опет ићи!

 7. Па нормално да смањују, кад им дјеца не могу завршавати „претешке“ државне, старинске и „застарјеле“ факултете!
  Шта ту који ку…ц зајебавају ђецу!? Те дај ово, те пиши семинарски, те иди на вјежбе, па на праксу, па колоквиј, па јури професора који је успут и народни посланик и има приватну фирму за консалтинг и интелектуалне услуге… Мука жива!!!
  Упишеш га на Апеирон, или БЛЦ, или, или… ма онај код Приједорске петље… 😀
  Синак дође, униђе, сједне, наручи, поједе,попије, шта ту има…?!
  И положи, па постане и он друг члан! Него како!B-)

 8. Imali ste vi studenti priliku da nešto mijenjate na izborima, no vi izabraste Kasipovića, Mirjanića i ostalu SNSD bandu, sdad šutite i knjigu u šake, učite pa pokažite jednog dana šta znate.

 9. паја патак
  ма превише комунистички размишљаш,

  наравно треба учити, али треба направити промјене

 10. Студенти овдје дижу само једну ствар! Пардон, двије!:D
  Једна од њих је она дволитра МБа или Нектара из Лексиног поста!!!

 11. studenti su 68. stali prd tita, a ovi da ne stanu pred staljina iz laktaša.Moraju, ukoliko misle da iko živ ostane osim onih sinoć na „tribini“ u bijeljini.
  Njima ne trebaju obrazovani mladi, već poslušni kao balaban.
  Vaši vršnjaci su život dali za ovu rs, ali ne za ovakvu.Ovakva zaslužuje da ne postoji.
  Naprijed naša mladosti, ovo zlo i zulum dodikov mora prestati!Za spas RS!

 12. Студенти, ерекција! :)) Ко ће, ако Ви нећете; матори су ,ионако, импотентни! Само јасно поставити циљеве и издржати до краја! Стомаци су, свакако, полупразни, одјећа са пијаце, распродаје или „outlet“, за кафане треба лова, па протести дођу и као алтернатива за „нек’ се нешто дешава“! Успут треба организовати и превоз свих окупљених на АЕРОДРОМ СКАЈ СРПСКЕ и видјети гдје „одлијећу“ буџетске школарине и стипендије младих интелектуалаца Српске! О возном парку Владе да и не пишем! А ако будете упорни, можда се и неки Сенатор Републике Српске разнијежи и, као вид моралне подршке, уплати мало ситниша на рачун НВО која буде стајала испред протеста (Senatori imaju pravo na senatorski dodatak po održanoj sjednici Senata u visini jedne polovine prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj, koja je isplaćena u prethodnoj godini, kao i pripadajuće troškove za dolazak na sjednicu Senata.)!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *