Штрбац: Промјена власти не значи и промјену односа Хрватске према Србима

Директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац сматра да ће се побједом СДП-а Зорана Милановића на хрватским изборима побољшати односи Хрватске и Србије, али не и односи хрватске државе према Србима. Штрбац је рекао за Срну да је скептичан по питању побољшања односа према Србима нове власти Хрватској, коју ће предводити СДП, и рјешавању српског питања, […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 13:43

Директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац сматра да ће се побједом СДП-а Зорана Милановића на хрватским изборима побољшати односи Хрватске и Србије, али не и односи хрватске државе према Србима.

Штрбац је рекао за Срну да је скептичан по питању побољшања односа према Србима нове власти Хрватској, коју ће предводити СДП, и рјешавању српског питања, имајући у виду ранија искуства са том странком.

Напомињући да Срби већ имају негативно искуство са СДП-ом, који је био на власти у Хрватској 2004. године, Штрбац је подсјетио да је тадашња влада Ивице Рачана активирала све процесуиране Србе и да је тада почео лов на Србе по Интерполовим потјерницама, што и данас траје.

"Са ХДЗ-ом смо знали на чему смо, а СДП је на први поглед умјерен, залаже се за разговоре и међудржавне уговоре, али то не значи да има другачији став од ХДЗ-а према српском питању", рекао је Штрбац, подсјећајући и на лоша искуства српских носилаца станарског права.

Штрбац је навео да није чуо од лидера СДП-а Зорана Милановића да ће Хрватска повући тужбу за геноцид против Србије, него је само речено да ће се разговарати са Србијом.

Он је подсјетио да је садашњи предсједник Хрватске Иво Јосиповић члан СДП-а и аутор те хрватске тужбе, те оцијенио да је за српски и хрватски народ најбоље да се питање тужби ријеши пред Међународним судом правде.

"Политички договор о повлачењу тужби би био само привремено рјешење и имао би позитивне ефекте због ЕУ, али дугорочно не би ријешио проблем односа два народа", навео је он.

Штрбац је рекао да би волио да види да нова власт у Хрватској убрза процес ексхумација гробница, у којима је више од 2 000 Срба, али да се боји да ни СДП неће одустати од досадашње политике званичног Загреба да одуговлачи што може више тај процес, "како би почињени злочин испао мањи, када се помало ексхумира".

Подсјећајући да је СДП најављивао да ће ставити ван снаге Закон о ништавности српских оптужница и пресуда против Хрвата за ратне злочине, Штрбац је навео да није чуо да Милановић најављује озбиљну ревизију кривичних поступака против Срба и припадника ЈНА.

"Ми јесмо за међудржавни споразум, али да он буде свеобухватан и да не третира само Хрвате процесуиране у Србији", рекао је Штрбац.0 КОМЕНТАРА

  1. Наравно да ће да буде само горе.

    Г. Штрбац, „разовараће“ са Србијом тј. Борисом Тадићем, он је Србија, и повућиће се тужбе. То ће да буде прво што ће да ураде. Хрвати нису наивни и знају да не могу ништа да добију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *