Стране куповине земљишта у Африци нови вид колонизације

Стране државе које купују афричко обрадиво земљиште да би обезбиједиле прехрамбену сигурност свог становништва, спроводе нови облик колонизације, оцијенила је у Дурбану министарка пољопривреде, шумарства и рибарства Јужне Африке. Та изјава министарке Тине Џомет-Петерсон је поздрављена аплаузом на једном од пратећих скупова у оквиру текуће Конференције Уједињених нација о клими, пренијела је француска новинска агенција […]

четвртак, децембар 8, 2011 / 08:07

Стране државе које купују афричко обрадиво земљиште да би обезбиједиле прехрамбену сигурност свог становништва, спроводе нови облик колонизације, оцијенила је у Дурбану министарка пољопривреде, шумарства и рибарства Јужне Африке.

Та изјава министарке Тине Џомет-Петерсон је поздрављена аплаузом на једном од пратећих скупова у оквиру текуће Конференције Уједињених нација о клими, пренијела је француска новинска агенција АФП.

Џомет-Петерсонова је истакла пример новонастале државе Јужног Судана, која је странцима већ распродала близу 40 одсто свог земљишта.

„Они (странци) доводе сопствену радну снагу, своју опрему, своје сјеме, користе земљиште државе домаћине, а затим одлазе. Остављају мало шта иза себе, а могу да оставе и осиромашено земљиште” напоменула је јужноафричка министарка.

Јужна Африка је, у сарадњи с Афричком Унијом, покренула иницијативу да све земље на Континенту направе регистар управљања и коришћења земљишта.

Тако би се утврдило колико је првокласне обрадиве земље или шуме продато странцима и какав је то утицај имало на земљу домаћина, истакла је Џомет-Петерсонова.

У извјештају двије невладине организације и Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) из 2009, је наведено да је у претходних пет година само у пет Подсахарских држава странцима продато или изнајмљено готово 2,4 милиона хектара земљишта.

Међу купцима су Народна Република Кина, Индија, нафтом богате земље Залива, као и западне компаније које желе да обезбиједе прехрамбену безбиједност или биогориво, али и да искористе побољшану климу за инвестирање у Африци.

Њемачки стручњак за афричку политику, Гинтер Ноке, је љетос чак изнио мишљење да су велике кинеске куповине земљишта допринијеле разорној суши која је погодила Рог Африке

То је министарство спољних послова у Пекингу одбацило као потпуно неутемељен и злонамеран став.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *