Странац

На простору Републике Српске, Федерације БиХ али и целог региона једна од најчешће употребљаваних речи је странац и то у много разних варијанти, тако да се њена важност може поредити са важношћу речи љубав, хлеб, радост и многе друге, којих нема баш много у свакодневној комуникацији. Кад странац нешто каже, онда је то неприкосновено и […]

среда, март 30, 2011 / 10:09

На простору Републике Српске, Федерације БиХ али и целог региона једна од најчешће употребљаваних речи је странац и то у много разних варијанти, тако да се њена важност може поредити са важношћу речи љубав, хлеб, радост и многе друге, којих нема баш много у свакодневној комуникацији.

Кад странац нешто каже, онда је то неприкосновено и неподложно било какавој критици. Постало је правило да је најбоље је да се изнајми стан или кућа странцу, одлично је када се неко запосли код странаца, а постало је веома модерно и да се понека девојка уда за странца или (што је веома ретко) момак ожени странкињом.

Е сада, ако је тај странац и први заменик, супервизор, доносач, додавач, разносач или обични фотограф, онда он себи узме за право да се петља у све и свашта. Од уставне проблематике до туристичког шкљоцања фотоапаратом, све му је познато, али и дозвољено.

Ипак, да не буде баш све тако лепо, и као у бајци, са свим тим странцима, сви ми видимо да је та групација потпуно бескорисна и ником потребна. Да сви они раде све, само не раде посао који им је и опису. Да сви веома добро живе, возикају се у безобразно луксузним аутомобилима, а резултата нема па нема.

Можда би барем површна анализа трошкова које су сви ти разноразни странци сврстани у огромну булументу која сама себе назива „међународна заједница“, открила право лице и праву сврху постојања ових организација. Оно за што се представљају, једноставно нису.

Посебно је забрињавајући навијачки приступ ка једној, евентуално две стране, и неукусно арогантан приступ према трећој страни. Наградно питање, која је то трећа страна?
 0 КОМЕНТАРА

  1. Kada sam zaposliš stranca nećeš dobiti ovako poražavajući rezultat. Onaj ko ih plaća očigledno smatra da ispunjavaju minimum radne norme.Obično „strance“ nafiluju lažnim informacijama. To je zadatak domaćih faktora. Kada taj zadatak obave postavlja se pitanje ko je koga prevario?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *