Стопа општег криминалитета у паду за 3,3 одсто

БАЊАЛУКА- Безбједносна ситуација на подручју Републике Српске у прва три мјесеца ове године је добра, стопа општег криминалитета у паду је за 3,3 одсто у односу на исти период 2010. године, а у овом периоду није било већег нарушавања јавног реда и мира, констатовано је на проширеном Колегијуму министра унутрашњих послова. На Колегијуму министра, којем […]

субота, април 16, 2011 / 11:03

БАЊАЛУКА- Безбједносна ситуација на подручју Републике Српске у прва три мјесеца ове године је добра, стопа општег криминалитета у паду је за 3,3 одсто у односу на исти период 2010. године, а у овом периоду није било већег нарушавања јавног реда и мира, констатовано је на проширеном Колегијуму министра унутрашњих послова.

На Колегијуму министра, којем су присуствовали замјеник директора полиције, начелници управа Министарства унутрашњих послова, начелници центара јавне безбједности и командант Специјалне јединице полиције, а који је одржан јуче касно послијеподне, констатовано је да стопа расвијетљености кривичних дјела износи 74,4 одсто, али да треба предузети и додатне напоре за још боље резултате.

"На Колегијуму је закључено да полиција РС треба да додатно појача активности које се односе на кривична дјела привредног криминалитета и кривична дјела коруптивног карактера уопште. Такође, закључено је да полиција у свом раду мора наставити са интензивнинм провођењем Акционог плана за сузбијање корупције у МУП РС, као и да се било који облик непрофесионалног и недоличног понашања припадника МУП-а РС који штети угледу ове институције неће толерисати", саопштено је из МУП-а РС.

Према подацима МУП-а Српске, у прва три мјесеца ове године евидентиранa су 2.282 кривична дјела општег криминалитета, а поднесена су 2.033 извјештаја о почињеним кривичним дјелима и тужилаштвима пријављено 1 919 лица.

На подручју РС пријављена су 1.554 кривична дјела против имовине, што је за 1,7 одсто мање него 2010. године, пријављене су крађе 40 моторних возила, што је за 13 одсто мање него 2010. године. На подручју Бањалуке отуђено је 20, Добоја четири, Бијељине пет, Источног Сарајева пет и у Требиња шест моторних возила.

Пријављено је 45 разбојништава, мање за 12 или 21,1 одсто, а за извршење ових кривичних дјела тужилаштвима је пријављено 60 откривених извршилаца. Пријављена су 142 кривична дјела против живота и тијела, што је за 14,9 одсто мање у односу на упоредни период. Десила су се два убиства, оба у Добоју, која су расвјетљена.

У прва три мјесеца пријављена су 183 кривична дјела привредног криминалитета или 3,2 одсто мање него у истом периоду 2010. године, када их је било 189. Тужилаштвима је поднесено 126 извјештаја о почињеним кривичним дјелима, што је за 0,8 одсто више, а пријављено је 168 починилаца, односно за пет одсто више него у истом периоду 2010. године.

У извјештајном периоду, у вези са унутрашњим поступцима, суспендовано је шест припадника Министарства, од чега су због коруптивног понашања суспендована два полицијска службеника. Поднесена је 41 иницијатива за покретање дисциплинског поступка против 58 радника, а тужилаштву је подесено седам извештаја против осам радника.

На јучерашњем Колегијуму министра унутрашњих послова донесен је и закључак о формирању штаба "Сребреница 2011", који ће руководити активностима у вези са обезбјеђењем скупова у Сребреници и Братунцу у јулу ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *