Стопа незапослености у Појасу Газе готово 50%

Стопа незапослености у Појасу Газе крајем 2010. године је, према подацима УН, била 45,2 одсто, што је међу највишим у свијету . Израелска блокада ове палестинске територије улази у пету годину. Агенција УН за хуманитарну помоћ и рад за палестинске избјеглице (УНРВА) саопштила је да су плате запослених умањене за трећину. У извјештају УНРВА истиче […]

уторак, јун 14, 2011 / 11:59

Стопа незапослености у Појасу Газе крајем 2010. године је, према подацима УН, била 45,2 одсто, што је међу највишим у свијету .

Израелска блокада ове палестинске територије улази у пету годину.

Агенција УН за хуманитарну помоћ и рад за палестинске избјеглице (УНРВА) саопштила је да су плате запослених умањене за трећину.

У извјештају УНРВА истиче се да су кризом најтеже погођене приватне фирме, јер је израелском забраном скоро потпуно обустављен извоз.

Израел је појачао блокаду Појаса Газе 2006. године, након што су милитанти напали положаје израелске војске када је отет војник Гилад Шалит.

Блокада је додатно појачана годину дана касније када је контролу над том територијом преузела радикална палестинска организација Хамас.

"Ово је забрињавајући тренд и избјеглице, које чине двије трећине од 1,5 милиона становника Појаса Газе, налазе се међу најугроженијима", рекао је портпарол УНРВА Крис Гинис.

Израел је саопштио да су неопходне мјере за Појас Газе како би се зауставио шверц наоружања и извршио притисак на Хамас, али УН инсистира на томе да су рестрикције колективно кажњавање становништва те палестинске територије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *