СТО: Ко се боји Фукушиме још

ЖЕНЕВА – Ризик по здравље људи усљед оштећења нуклеарне електране у Јапану није повећан послије измјене укупног статуса несреће, саопштила је данас Свјетска здравствена организација. "Наша процјена о јавном здрављу данас је иста као јуче. У овом тренутку постоји веома мали ризик по здравље људи изван зоне евакуације", изјавио је портпарол СТО Грегори Хартл. Зона […]

уторак, април 12, 2011 / 19:54

ЖЕНЕВА – Ризик по здравље људи усљед оштећења нуклеарне електране у Јапану није повећан послије измјене укупног статуса несреће, саопштила је данас Свјетска здравствена организација.

"Наша процјена о јавном здрављу данас је иста као јуче. У овом тренутку постоји веома мали ризик по здравље људи изван зоне евакуације", изјавио је портпарол СТО Грегори Хартл.

Зона евакуације простире се у кругу од 30 километара око оштећене атомске централе Фукушима Даичи.

Укупни статус кризе повећан је на највиши, седми ниво, али јапанске власти напомињу да је емитована радијација десет пута мања него послије несреће у нуклеарки Чернобил 1986. године.

Званичници су објаснили да је седми степен резултат сабирања укупне количине радијације која је исцурила из три реактора Фукушиме у јединствен инцидент.

Међународна агенција за атомску енергију у саопштењу напомиње да је су несреће у Фукушими и Чернобилу веома различите и да је радијација која је исцурила у Јапану знатно слабија од оне која је контаминирала територије у Украјини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *