Стевандић: Шовинизам из цртаног филма

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини Републике Српске /РС/ Ненад Стевандић оцијенио је да једини и главни циљ анимираног филма „Патриот“ и Фондације „Златни љиљан“, која је стала иза овог пројекта који Србе приказује као крволоке, јесте одржавање сталне перцепеције о Србима као лошим момцима у БиХ. "Ако хоћемо ову земљу да поново уведемо […]

петак, новембар 18, 2011 / 09:36

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини Републике Српске /РС/ Ненад Стевандић оцијенио је да једини и главни циљ анимираног филма „Патриот“ и Фондације „Златни љиљан“, која је стала иза овог пројекта који Србе приказује као крволоке, јесте одржавање сталне перцепеције о Србима као лошим момцима у БиХ.

"Ако хоћемо ову земљу да поново уведемо у хаос и уништимо је, онда ће се 2011. године гурати и потурати иста прича као и она прије 10-15 година. Овај анимирани филм јавно демонстрира шовинизам и неопходно је да се Бошњаци сами договоре са собом да ли желе да са Србима живе у истој земљи или не желе. Немогуће је стално тврдити да постоји жеља за неком заједничком БиХ, а с друге стране упорно клеветати, понижавати и пљувати други народ", рекао је Стевандић за данашњи "Фокус".

Он је појаснио да је тај филм заснован само на политици која је вођена у БиХ од 1991. до 1995. године, подсјећајући да је та политика доживјела крах у Дејтону, када је и окончан вишегодишњи крвави сукоб у БиХ. "А послије тога РС се неким непотребним, лошим одлукама својих политичара одрекла дијела надлежности, да би на неки начин учинила компромис у изградњи мирне БиХ", појашњава Стевандић.

Он је истакао да је то попуштање Српске схваћено као знак слабости и прилика да се у миру постигне оно што се није могло у рату, па због тога већ 15 година упорно се врти прича о "агресији на БиХ, злим Србима, геноциду над Бошњацима"…

Стевандић додаје да су временом многе ствари испливале на површину, па се из дана у дан доказује да су многи велики случајеви, од Маркала па до Сребренице, у ствари само покушај паковања српском народу.

Замјеник директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Цвјетко Савић истакао је да бошњачка удружења у дијаспори, али и у БиХ, вођена политиком званичног Сарајева, настоје да на сваки начин Србе прикажу као агресоре и као једине кривце за протекли рат у БиХ.

"Овакви поступци манифестују одсуство толеранције, недостатак међусобног уважавања народа у БиХ, те воде продубљивању разлика, па чак поспјешују и агресивност код младог нараштаја", објаснио је Савић.

Психолог Срђан Душанић каже да се предрасуде уче у породици и ако се то не мијења, касније се то манифестује у лошем контексту. "Не знам да ли сматрају да ће учењем дјеце да мрзе Србе она бити срећнија. Овим се једино може доћи до неког новог рата, у којем би сви били губитници", оцијенио је Душанић.

Сценарио анимираног филма "Патриот", иза којег стоји Фондација "Златни љиљан" из Шведске, приказује Србе као крволоке. Према сценарију, главне јунаке Јусуфа и Мустафу су четници – војвода Милан и његов кум Јован, повели из њиховог села у оближњу шуму да би их убили.

На интернет-страници Фондације "Златни љиљан" истиче се да им је основни задатак "јачање филмске продукције", темељене на, како се наводи, "агресији на БиХ", што намјеравају да обраде кроз циклус серија, кратких или дугометражних анимираних филмова… 0 КОМЕНТАРА

  1. Нас је нажалост запао један ментално болестан народ с којим некако треба изаћи на крај. Србии треба да буду спремни на сваки сценарио и да ово једном за свагда раскрстимо. Јер овако нема напретка никоме.

  2. Шта је овдје чудно, ништа. Муслимани воде своју пропаганду а који нама крив шзо имамо нрког попут Стевандића који зна само да кукумавче и изиграва експерта за све и свашта.
    Дај Стевандићу смањи мало киле.
    Што си тиче овог Цветка Савића то је убједљиво један од најгорих генерала што је био у српској војсци.Чак ни данас ништа неради, што и није чудо ако се зна да је 1995 назор доведен у ВРС.

  3. Баш волим ове што су „експерти“ за коментаре, и кад они коментаришу коментар и дају експертизу на неко писање то је уредно, а кад медијски изложена особа то уради онда је та особа себи дозволила да „изиграва експерта“.
    Хајде да критикујемо оно са чим се не слажемо у нечијем излагању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *