Стефан Каргановић: Писмо предсједнику Хашког трибунала

Поводом писма представнице за штампу Хашког трибунала, Нерме Јелачић, Шведској државној телевизији са захтевом да се убудуће програми о Сребреници не емитују ако не помињу Трибунал и не ослањају се на његове пресуде, председник Историјског пројекта Стефан Каргановић упутио је председнику Хашког трибунала, Теодору Мерону, писмо следеће садржине: Поштовани председниче суда Мероне, На меморандум папиру […]

петак, децембар 2, 2011 / 19:55

Поводом писма представнице за штампу Хашког трибунала, Нерме Јелачић, Шведској државној телевизији са захтевом да се убудуће програми о Сребреници не емитују ако не помињу Трибунал и не ослањају се на његове пресуде, председник Историјског пројекта Стефан Каргановић упутио је председнику Хашког трибунала, Теодору Мерону, писмо следеће садржине:

Поштовани председниче суда Мероне,

На меморандум папиру Хашког трибунала, са потписом шефице Канцеларије за односе са јавношћу [Outreach], госпођице Нерме Јелачић, 24. новембра ове године, госпођи Еви Хамилтон, директорици Шведске државне телевизије, упућено је једно узнемиравајуће писмо. Пошто јавност већ два дана о том писму бруји, његов садржај вам је највероватније познат па вам зато нећу одузимати време препричавајући његове главне тачке. Битно је да се у поруци, коју је госпођица Јелачић у име ваше установе упутила, заузима негативан став према норвешком документарном филму "Сребреница: издани град," а од Шведске телевизије, која је тај филм недавно емитовала, захтева се примена мера које се своде на аутоцензуру, укључујући убудуће неемитовање материјала где се не помињу и не уважавају пресуде вашег суда. То писмо је проузроковало нечувени скандал и узнемирило је све који прате рад Трибунала. Што се тиче оштре реакције госпође Хамилтон, којој је та непримерена порука била упућена, и која га је назвала "примером лошег расуђивања од стране Трибунала који не би требало да се понови", можете то гледати на шведској телевизији: http://www.youtube.com/watch?v=pMbCNMr4Ar0

Господине Мерон, ви имате обавезу као председник Хашког трибунала да искористите ауторитет којим располажете да овај немили инцидент до краја истражите зато што тешко компромитује вашу установу и шаље катастрофалну поруку да је застрашивање медија нешто што Трибунал не само да одобрава, него и практикује.

У ту сврху, позивам вас да хитно предузмете најмање два корака. Прво, да отворите формалну истрагу и да наредите госпођици Јелачић да открије по чијем је налогу или одобрењу извршила задатак да састави и пошаље поменуто писмо. Друго, да у име установе којој сте на челу издате јавно саопштење где ћете потврдити да је Хашки трибунал посвећен слободи критичког мишљења и изражавања, и да се то специфично односи на расправе које су у вези са његовим пресудама и процедурама.

Као истакнути јуриста, господине Мерон, ви сигурно схватате – за разлику од ваше службенице Нерме Јелачић – да заузимање критичког става у односу на питања од јавног интереса, међу којима се налазе и Хашки трибунал и његове пресуде, одражава највиши степен грађанске и интелектуалне одговорности. Зато очекујемо од вас да одмах предузмете све потребне мере да би се ваша установа убедљиво дистанцирала од недавног покушаја вршења неприкладног утицаја на медије, а који вредности отвореног друштва и слободе истраживања најозбиљније угрожава.

 

Срдачан поздрав,

Стефан КаргановићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *