Стан’те ‘браћо’!

Никола Алексић, предсједник Актива младих НДС, овај пут касни један дан са колумном, али због Божидара Вучуревића. Да ли је колумна спора, али достижна? Прво желим да се извиним Фронталу, а онда и поштованим читатељима јер ми колумна касни један дан. Али није до мене. Написао сам ја већ једну и таман кренем да је […]

среда, април 6, 2011 / 08:02

Никола Алексић, предсједник Актива младих НДС, овај пут касни један дан са колумном, али због Божидара Вучуревића. Да ли је колумна спора, али достижна?

Прво желим да се извиним Фронталу, а онда и поштованим читатељима јер ми колумна касни један дан. Али није до мене. Написао сам ја већ једну и таман кренем да је пошаљем, кад оно неки нови догађај који завређује, уз дужно поштовање првог, већу пажњу.

И тако ја пишем о једном пројекту кад оно на телевизији јављају да су „браћа“ ухапсила годподина Божидара Вучуревића, начелника општине Требиње из времена ратних дешавања. Не могу а да се не осврнем на то, посебно јер сам имао прилику (и част) да господина Божидара лично упознам.

За оне који мање знају, господин Вучуревић је рођен 14. октобра 1936. године у селу Зубци , општина Требиње.Прије 1990. године, када се политички ангажовао и приступио Српској демократској странци, бавио се аутопревозом.

Послије првих вишестраначких избора у РС и БиХ, изабран је за начелника општине Требиње. Божидар Вучуревић је био један од главних поборника формирања Српске аутономне области Источна Хереговина године. Хрватској јавности је познат по изјави „да ће, ако буде требало направити љепши и старији Дубровник“. Ухапшен је на граничном прелазу „Каракај“ у општини Мали Зворник у Србији по потјерници Републике Хрватске због наводног „гранатирања“ Дубровника 1991. године.

Поред низа непријатности које су нам приредила „браћа“ из Србије (олако одустајање од изручења Ганића, још лакше од изручења Дивјака, Сергејево носање мајице истога, извињавање за све и свашта, и за оно што јесте и за оно што није, изручења све и једног српског држављанина (предсједнике, секретаре, генерале, пуковнике, потпуковнике, обичне војнике, чистачице и комуналце) за којим је расписано било шта и од стране било кога, болесне жеље да се ухапсе Младић и Хаџић, бруке са неким Пурдом или како ли се већ дотични зове, губљења битке за Косово и Метохију, дозвољавање да им обичан криминалац убије премијера у по Београда и тако даље и тако ближе) још сад ухапсише НАШЕГ, по посљедњим наводима и СВОГ држављанина (јер је предао папире), господина Божидара Вучуревића, човјека од непуних 75 година.

Тачно ме је срамота кад видим и чујем шта се све дешава. Нема кога „браћа“ нису ухапсила и изручила.Није добио само онај ко није тражио (то се иначе каже за даме, а све чешће, и мушкарце сумњивог морала). А они када траже ништа. И они су расписивали потјернице за којекаквим злочинцима, а од сусједних држава су добили шипак. Паметни људи, не дају свога.

Зар није основни начин регулисања односа у међународном праву однос реципроцитета? У преводу, опет за оне мало мање упућене у право, колико моји држављани имају права у твојој држави, толико и твоји имају у мојој. Изгледа да то господа из Србије другачије схватају. У стилу, ви похапсите све наше, а можемо и ми то да урадимо за вас, и судите им, осудите на 20, 30 и више година, а ми ћемо ваше да пуштамо и успут да вам се извинимо што смо дотичног злочинца и помислили да ухапсимо, а извинићемо вам се и за још понешто, чисто злу не требало.

Не мисли ваљда неко да ће рецимо Хрватска, или било која друга земља, дозволити да се такве ствари дешавају њеним држављанима. Чисто да подсјетим, америчким војницима не смије да се суди у Међународном суду правде у Хагу, америчког држављанина не смијете попријеко ни да погледате, иначе ће те бити инстант бомбардовани итд., итд.

Све је исто са руским, француским, њемачким, италијанским и грађанима других „крштених“ земаља. Па Колумбија није хтјела да изручи Пабла Ескобара Сједињеним америчким државама, већ му је судила у својој земљи (прије његовог убиства), а ми као да се такмичимо који ће политичар више да их испостави међународној заједници.

А због чега? Да би нам неки Јелко Кацин или неки други псеудо-дипломата рекао да смо још „само“ 567 свјетлосних година удаљени од „сна“ који се зове Европска Унија.

Ја сам правник и сматрам да свако ко је одговоран за било које кривичино дјело треба да одговара. Али исто сам за то да ми судимо својим држављанима, као што то раде све цивилизоване земље. Исто сам за то да се наши грађани заштите од оваквих и сличних случајева, јер је евидентно да у овом случају нема права ни мало, све је политика. Можда чак и одмазда?

Зато, стан’те “браћо“ са изручењима, оханите мало.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Свака част Никола! Тако се то ради. Мада ја мислим да не треба све Србијанце стављати у исти кош, али да им треба поручити да не бирају такве кретене као што је Тадић и његова компанија. Упропастише Србију за наредних 100 година.

  Неће се десити да неког ратног команданта из Херцег Босне ухапсе по потјерници на прелазу у Хрватску, зато је реципроцитет одговор.

 2. Никола, уз сво дужно поштовање ниси у праву, није људски пљувати „браћу“, а не видјети себе? Зар тако олако превиђамо оно балављење и топле загрљаје додик-бота пред сваке изборе са ове или оне стране Дрине!?
  Није ли бота подгријавао атмосферу у Добоју на промоцији снсд-а? Није ли лакташки бик букао по војвођанским салашима, кад је требало крајишку дијаспору у покрајини охрабрити да буду уз пајтића јер је он ботин човјек од повјерења!?
  Ја се сад искрено чудим сваком оном ко се чуди резултатима тих „најбољих односа“ РС-Србија!

 3. Рамштајне скроз си у праву. И ја мислим да је главни проблем то што се они само грле, причају повремено о референдумима и томе како ће Србија нама да помогне ово или оно. А то причају само пред изборе и када је народ баш гладан, да не мисли на своју биједу. Србију бламира читава Европа са овим њиховим оптужницама кад ухапсе, па пусте српске крвнике. Шта им је ово требало да се бламирају и пред рођеним народом, стварно немам појма. Баш сам тужан и срамота ме.

 4. Braćo, po ko zna koji put vam ponavljam Srbijom i RS ne vladaju Srbi već pobornici bratstva i jeddinstva i kriminala koji se samo izjašnjavaju kao Srbi a u stvari su okorjrle komunjare. Naš srpski narod je nažalost plitke pameti, sporp pamti a brzo zaboravlja.
  Ponavljam, ukratko
  1.Tadić je naložio tužilaštvu Srbije da odustane od tužbi protiv Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.
  2.Tadić je u dogovoru sa Milom Dodikom oslobodio Iliju Jurišića
  3.Dodik je zbog prijateljstva sa hrvatima uticao na oslobadfjanje Tihomira Purde
  4. Dodik neda da se procesuira Atif Dudaković jer mu isti treba oko izbora ili neke druge krizne situacije
  5. Dodik je postavio tužioca BARAŠNA koji je obećao da će progoniti Srbe.
  Nemojte Dodika i njegovu , kao i Tadićevu bandu svrstavati u Srbe

 5. Занемарујући граматичке грешке, ово је сасвим добар текст. У суштини је речено све што треба да се каже и шта потписује сваки грађанин РС. Бојим се да је проблем очигледан и да је у праву господин Ђорђе Вукадиновић када каже да Република Српска израста у ПИЈЕМОНТ СРПСТВА! Народ у Србији, па самим тим’ и власт ( какав народ – таква власт ) је претјерано медијски отрован и зато страни плаћеници тамо ведре и облаче. Како велики брат каже, тако они раде и нема ту мудровања. Кад се нисмо чудили за Караџића, како су га мучки и под још неразјашњеним околностима, ухапсили, шта се овоме чудимо?!

 6. Сасвим природно је да не дамо своје људе тек тако. Свако нека се сад стави у кожу Боже Вучуревића и помисли како би њему било. Божу суде због оне изјаве о љепшем и старијем. Он као општинар није имао никакве надлежности над војском.

 7. Cemu cudjenje. Pa Tadic je dokazani zavjerenik, tj igrac krupnih zapadnih riba. Kako oni okom tako on skokom. On ce cijelu Srbiju ponuditi na posluzavniku zapadnim lesinarima. On Srbiji unistava dostojanstvo na sve moguce nacine. Jos cemo se i Nijemcima izvinjavati sto smo ratovali protiv njihovih djedova.

 8. I da, naslov mi se mnogo dopada. Asocira me na ono „Stani malo od Doboja Mujo…“. Dakle „Stan’te braco, sad ste stvarno presrali sve granice, i vi i vas evropski put (u pakao) Srbije“. Jos malo pa cu prestati da zalim Srbiju. Jednostavno braco, kad niste nikakvi Srbi nosite se u k…. Medijima su vam mozgovi toliko isprani da ni sami vise ne mozete da se trgnete iz jebenog sna o nedostiznoj Evropi.

 9. “начелника општине Требиње из времена ратних дешавања.“

  Функција начелника општине није постојала у то вријеме.

 10. “начелника општине Требиње из времена ратних дешавања.“
  “Послије првих вишестраначких избора у РС и БиХ, изабран је за начелника општине Требиње.“

  Функција начелника општине није постојала у то вријеме.

  Мало прецизности није на одмет.

 11. “губљења битке за Косово и Метохију“

  Па да. НАТО војска је ушла на Косово кад је тадић био пресједник. Доље издајник.

 12. “дозвољавање да им обичан криминалац убије премијера у по Београда“

  Није Ђинђића убио криминалац него Милошевићева тајна служба.

 13. “Али исто сам за то да ми судимо својим држављанима, као што то раде све цивилизоване земље“

  Ко нам брани да судимо. Е мој Никола. Види се да си у Крстиној странци.

  Завршавам са бушењем колумне.

 14. Nema u ovom hapšenju politike i političkih ujdurmi. Stvar je to pravne procedure. Države potpišu bilateralni sporazum o izručivanju optuženih za kriminal i ratne zločine, onda pošalju jedna drugoj spisak sa imenima protiv kojih je pokrenut postupak i to je to… ko ima nesreću da se nađe na tom spisku – po pravnom automatizmu završi u pritvoru i u daljnjempostupku utvrđuju mu se status i prava. To što je Božo uhapšen posljedica je tužbi na njegov račun koje su pisali pravnici Hrvatske, nema to veze sa našom braćom u Srbiji, oni su samo potpisali sporazum sa Hrvatskom kojim su pokušali spriječiti kriminalce i zločince da slobodno šeću a napravili su žestoka sranja.

  Meni samo nije jasno, kada će ove naše državice napraviti konačan spisak svojih državljana? Jel to toliki problem? Jel problem da se zna ko sve ima državljanstvo određene zemlje? Kako je u nekim drugim, normalnim državama? Valjda je dovoljno ime, prezime i matični broj pa da se zna – čiji si državljanin? Očigledno nije, ali pitam se kada će to biti prosta stvar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *