Стање у Фукушими стабилно

Три мјесеца након разорног земљотреса и цунамија ситуација у оштећеној нуклеарној централи Фукушима на сјевероистоку Јапана и даље је забрињавајућа али стабилна и у последњих неколико седмица није било погоршања, јављају агенције. У четири од укупно шест реактора у Фукушими избили су пожари, експлозије, дошло је до оштећења структура у којима су смјештена језгра реактора, […]

петак, јун 10, 2011 / 13:21

Три мјесеца након разорног земљотреса и цунамија ситуација у оштећеној нуклеарној централи Фукушима на сјевероистоку Јапана и даље је забрињавајућа али стабилна и у последњих неколико седмица није било погоршања, јављају агенције.

У четири од укупно шест реактора у Фукушими избили су пожари, експлозије, дошло је до оштећења структура у којима су смјештена језгра реактора, те делимичноГ топљењА и пораст температуре у базенима у којима је складиштено потрошено нуклеарно гориво.

Нуклеарно гориво почело је да цури а техничке екипе компаније "Токио електрик Паувер" /Тепко/ успјеле су да то засутаве убацивањем више стотина тона морске воде, а затим и обичне воде у инсталацијЕ како би извршили хлађење.

И даље се дневно убаци око 500 тона воде док техничари покушавају да поправе систем хлађења.

радови су отежани због тога што се у постројењу налази око 100 000 тона радиоактивне воде због чега радници не могу да уђу.

Проблеми у нуклеарном комплеску настали су када су послије земљотреса јачине око 9 степени Рихтерове скале, који је 11.марта погодио сјевероисток и исток Јапана, услед нестанка струје престали са радом системи за хлађење реактора који су због тога почели да се топе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *