Стандардно: Бакир „да појасни“, па Вучић „да дода“

Заједничко обраћање предсједника Србије и Предсједништва БиХ завршено је уз мале трзавице и „појашњења“ која су дали Бакир Изетбеговић и Александар Вучић.

среда, децембар 6, 2017 / 17:18

Иако је у име БиХ говорио хрватски представник Драган Човић, на крају је бошњачки члан Предсједништва БиХ Изетбеговић рекао да „мора нешто да појасни“.

Он се осврнуо на поруку коју су послали Вучић и Човић да о појединим питањима, као што је Косово, званично Сарајево неће мијењати став уколико то не буде урадио ни Београд.

Вучић је рекао да је „добио такву подршку“ током састанка, док је Човић изјавио да ће се „БиХ прилагођавати ставовима Београда у вези са унутрашњим питањима Србије“.

„Међунородну политику БИХ водиће ова три човјека (чланови Предсједништва БиХ), и она ће се водити у Сарајеву. Наравно, и те како ћемо узети у обзир ставове сусједних земаља, јер живимо са Србијом и живимо са Хрватском, као и са ЕУ, гдје смо преузели обавезе у процесу интеграција. Али, мој став је да се спољна политика води у Босни и Херцеговини и ја сам молио Човића да оно изнесе као свој став, а не као став Предсједништва“, рекао је Изетбеговић.

Подсетимо, Изетбеговићева изјава да сматра да је БиХ требало да призна Косово већ је подигла пуно прашине у региону и довела до новог подизања тензија између две земље. Истовремено, слична изјава Драгана Човића уоште није изазвала реакције ни Србије, ни Српске.

Након Изетбеговићевог „упада“ на крају конференције, испред микрофона је остао и Вучић, који је уз осмјех рекао да и „он мора нешто да дода“.

„Е овако вам изгледа све. Ја сам цитирао шта сам добио у току званичних разговора, али овако вам изгледа и око Косова, и око граница“, рекао је Вучић.

Који минут раније атмосфера је била много пријатељскија, а Драган Човић се „захвалио Аци“ на ставовима око модела рјешавања питања граница и рекао да ће се у Сарајеву „као и увијек“ нешто теже доћи до заједничког става.12 КОМЕНТАРА

 1. Nema sta vise da se prokomentarise u vezi Aleksandra Vucica. Ovaj Seseljev fasisticki isprdak ima zadatak da glumi „dobrog policajca“ u mafijaskom rezimu koji je osnovao Milosevic posle osme sednice i koji je do dan danas netaknut. Ubi se picousti da promeni Srbiju sve sa Vulinom, Gasicem, Dacicem kao svojim ministrima.

  Srbiju je nemoguce reformisati u obliku u kom postoji zadnja cetvrt veka. To se rusi do temelja i gradi iznova. Ovako je samo bila i bice izvor nestabilnosti na Balkanu.

  1. Зашто је у овом случају Србија извор нестабилности?

   Доћи у једну државу и рећи да разматраш и да , што се тебе тиче, нема никавих проблема да отцијепљени дио те државе признаш као независну државу, и очекивати да ти предсједник те државе аплаудира могу очекивати само болесници попут тебеи Изетбеговића.

  2. Reče pripadnik kurdske manjine u bivsoj bih ,tačnije sarajevski kalifat i jos 4 islamisticka kantona .
   Htjeli islamsku bosnu pa dobili preko p…e i uz to Republiku Srpsku .
   I sad liječi frustracije na netu uz pjesmu
   „Da te nije alijaaaa ja bi svjetlost zvao mrakom….“
   Behehehe

 2. Сваки иоле нормалан Бошњак треба да се запита шта Изетбеговић са овим косоварењем жели.

  Сваки нормалан Бошњак зна је Косово за сваког Србина најмање територијално питање.
  Сваки нормалан Бошњак зна да то важи и за Србе у БиХ.

  Па му онда ти нормални Бошњаци требају поставити питање да ли је за БиХ као државу битније шта о признању Косова мисли бар једна трећина БХ-становништва која је већина на више од 50% БиХ (46% РС и 6% ФБиХ), него шта о томе мисли неколико хиљада Албанаца у БиХ.

  Човић то врло добро разумије и зато не изазива бијес код Срба у БиХ, иако сигурно не би имао ништа против да БиХ то уради.

  Код нормалних држава и нормалних народа је јасно ко и зашто је признао Косово.

  Само да се одредим према 5 чланица ЕУ које то нису урадиле. Шпанија због Каталоније и Баскије, Румунија и Словачка због Мађара, а Кипар због свог сјевера, Грчка због Албанаца, а нешто и због савезника Срба.

  Једина будала која има државу у држави, која тежи самосталности, а настоји да признаје отцијепљене територије, је Бакир Изетбеговић.

  Ако већина Бошњака ово не може да схвати онда је ова држава заиста пропала држава без шансе, како то каже Миле Додик.

  1. Не знам зашто тако драматично постављаш питања о „иоле нормалним Бошњацима“, Симо, када је ријеч о очитој замјени теза што сваки иоле нормални Бошњак види и зна: не ради се ту ни о каквом „косоварењу“ Бакира Изетбеговића (иначе се ограђујем од претјеране одбране и заштите његова лика) него о наметнутом манипулативном наративу од стране србијанске и републикосрпскијанске политикантске и пропагандне машинерије. Ствар је, подсјетимо се, кренула од интервјуа новинара Дојча Веле-а који су упорно тражили његов став о независности Косова. Након што је прво устврдио да се такве ствари доносе консензусом, дакле сва три члана Предсједништва БиХ (или представника сва три народа, тиме и српског), те након поновљеног питања о независности, рекао је да се нада да ће БиХ кад-тад признати независност Косова. Када Додик каже како сања независност РС-а, Данијел Симић то слика и представља готово лирски: попут сна о слободи Мартина Лутера Кинга, ништа ратоборно, ништа ратнохушкачки. А када Бакир изрази наду да ће се признати Косово, онда је то, вулиновски, поклич за рат.
   Није Бакир сазвао конференцију за новинаре па разгласио, урби ет орби, своју одлуку о признавању Косова него одговорио на поновљени упит новинара, уз напомену како стоје ствари у БиХ око консензуса, да се нада признању (и навео разлоге зашто).
   Ово задње што се десило у Београду, ова Бакирова реакција на понижавање државе БиХ и њених институција, опет нема везе с „косоварењем“ и није Бакир реаговао тек због питања Косова као Косова (иако оно јесте било конкретни повод његовој реакцији) него због изјаве другог српског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића којом је Човић – спретношћу политичког лицемјера веома повријеђеног и разјареног посљедњом пресудом Трибунала – на вазалски начин у односу на Србију формулисао одлуке и циљеве вањске политике БиХ. Бакир је само јасно указао на српско-хрватску ноншалантну зајебанцију: неће БиХ слиједити Србију у одређивању своје вањске политике него ће сама одлучивати о својим потезим, консензусом представника сва три народа, уважавајући и ставове Србије и Хрватске као сусједних земаља, дакако.

   А већина Бошњака веома добро зна да је већина Срба против независности Косова и већина Бошњака, иако може незванично бити за признање, неће бити за званично признање Косова све док сама Србија прва не призна Косово.

   Наравно, можемо се и даље зајебавати причама о Бакировом „упорном зазивању независности Косова“, о „Бакировој војсци од 9.000 младића“, итд.

   1. Zna kirba da ce Srbija prva priznati nezavisnu Republiku Srpsku
    A Rusija odmah iza Srbije…
    I turski dio Kipra nije niodkoga priznat vec 4 decenije pa funkcionise bez problema.
    Zna to kirba zato i pjeni…

  2. „Код нормалних држава и нормалних народа је јасно ко и зашто је признао Косово“. Definishi. „normalnih“? I, ako nije mnogo prikaci licni psihijatriski nalaz kao dokaz da nisi psihopata (dusevna bolest). Ne brini, biti Glup nije bolest, za to ti ne treba lek. Za danasnju vezbu, pretpostavi da si
   jednim delom licemer (jer si pristrasan ili slep da vidis kompletnu sliku), a drugim delom nepazljiv (jer nagadjas po sopstvenim merilima) i neces biti daleko od istine. Brabonjak.

   1. Bosanski kurd pokusava biti inteligentan .
    Jeli to „jezik bošnjačkog naroda“ na ekavici od skora ?
    Ili si sandzačko g.v.o koje ne zna dali da govori i piše po Ljajiću ili zlukorliću ili izmetbegoviću?

 3. Извини Симо,

  може то једноставније, све у складу са правом, Уставом и поштовањем међународног права и конвенција УН, значи,, хоћеш да опстане БиХ, неуставно призната 1992 године од стране неких великих сила,наравно, да остане у границама дејтонским, онда мораш да признаш и поштујеш Србију,све у међународно признатим уставним границама 1992 године, зар не?

  Гледај вечерас обичног човјека на Забрањеном форуму, па ћеш видјети како се у Сарајеву нема потребе бранити Република Српска, напротив.

  У Сарајеву се, ако је већ то мјесто договорено да се ту договарају Република Српска и Федерација, све у складу са договореним надлежностима, сервисирају одређене ствари, све да се помогне владама Републике Српске и Федерације да функционишу на задовољство народа, никако да мене и мој српски народ неко-неки тамо „бране“?

 4. Осман Ђ. 7. децембра 2017. у 22:59

  “Бакир је само јасно указао на српско-хрватску ноншалантну зајебанцију: неће БиХ слиједити Србију у одређивању своје вањске политике него ће сама одлучивати о својим потезим, консензусом представника сва три народа, уважавајући и ставове Србије и Хрватске као сусједних земаља, дакако.
  А већина Бошњака веома добро зна да је већина Срба против независности Косова и већина Бошњака, иако може незванично бити за признање, неће бити за званично признање Косова све док сама Србија прва не призна Косово.
  Наравно, можемо се и даље зајебавати причама о Бакировом “упорном зазивању независности Косова”, о “Бакировој војсци од 9.000 младића”, итд.“

  Османе,

  не демантујем те ја него сам Бакир у изјави за Ал Џазиру.

  Није тачно то што ти кажеш да је Изетбеговић рекао слично ономе што је рекао Човић, само мало “државничкије“ јер је “патриотски“ рекао да ће се о ставу признавања Косова одлучити у Сарајеву водећи рачуна о ставу сусједних земаља.

  Да је на томе остао и ја бих мислио да је шија, а није врат. У интревјуу за Ал Џазиру јасно каже да под “ставом сусједних земаља“ мисли на ставове Србије, Косова и ЕУ.

  Што ће рећи да је Изетбеговић у исти ранг ставио став Београда и став Косова, а Човић и Иванић имају став да мишљење Београда има приоритет у односу на мишљење Приштине по том питању.

  То није исто!

  Зато сам ја и рекао да није нормално да се у исти ранг ставља жеља становништва које је већина на преко 50% територије БиХ у односу на интерес неколико хиљада посластичара, пекара и контроверзних бизнисмена.

  Само те питам би ли Изетбеговић отишао у Приштину и тамо рекао да сматра да ће подједнако уважити интересе Београда на Косову као што уважава интересе Приштине на истој територији?

  Видјели би како би тамо прошао…

  Зато ја и позивам нормалне Бошњаке да размисле у овим релацијама.

  Питам те Бошњаке како би се осјећали када би сада Иванић рекао да треба да се прихвати да је Јелусалим главни град Израела и да каже да ће уважити став САД по том питању? И да то каже у сред Сарајева.

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/izetbegovic-za-ajb-covic-odluku-o-priznanju-kosova-prepustio-beogradu

  „Reagirao sam jer ne može umjesto mene gospodin Čović to odlučiti. Kada sam išao na press konferenciju, kazao sam Draganu [Čoviću]: ‘Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, mi ćemo svakako uzeti u obzir šta Beograd, šta Priština, šta Evropska unija misli o tome, ali nemoj takvu stvar iznijeti u ime nas trojice.’ Htio sam se ograditi i pojasniti stvari.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *