Шта тражи Савјет Европе од БиХ?

На састанку у Паризу Надзорни комитет Парламентарне скупштине Савјета Европе подсјетио је власти Босне и Херцеговине да је вријеме да испуне своје обавезе према Савјету Европе. На основу извјештаја француског парламентарца Жан -Клода Минона и норвешке парламентарке Карин Волдсет, Комитет је усвојио нацрт резолуције којом се још једном позивају власти Босне и Херцеговине и кључни […]

субота, децембар 17, 2011 / 14:50

На састанку у Паризу Надзорни комитет Парламентарне скупштине Савјета Европе подсјетио је власти Босне и Херцеговине да је вријеме да испуне своје обавезе према Савјету Европе.

На основу извјештаја француског парламентарца Жан -Клода Минона и норвешке парламентарке Карин Волдсет, Комитет је усвојио нацрт резолуције којом се још једном позивају власти Босне и Херцеговине и кључни политички актери у земљи да прекину с опструкцијама и раде конструктивно на нивоу државних институција, саопштено је у петак из СЕ.

Комитет сматра да тренутна ситуација омета довршење толико потребних реформи у кључним секторима, као што су демократске институције, правна држава и људска права, наводи се у саопштењу.

Комитет такође позива Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине да усвоји уставне амандмане без додатних одгађања и понавља да је пресуда у случају Сејдић-Финци законски обавезујућа и мора бити проведена.

Више од 14 мјесеци након избора одржаних у октобру 2010. године, Комитет такође позива све политичке актере да коначно постигну споразум о именовању владе на државном нивоу.

Нацрт резолуције такође истиче значај пуне сарадње Босне и Херцеговине с Савјетем Европе и учешћем њених представника у разним тијелима Савјета. По том питању, Комитет позива Предсједништво БиХ да подузме неопходне мјере на именовању кандидата за кључне положаје у Венецијанској комисији, Европској комисији за спречавање мучења и нечовјечног и деградирајућег третмана или кажњавања (ЦПЦТ), Европској комисији против расизма и нетолеранције (ЕЦРИ), тијелима Оквирне конвенције о националним мањинама и осталим. До фебруара 2013. године, Предсједништво БиХ такође треба послати листу кандидата за мјесто судије у Европском суду за људска права, наводи се у саопћењу.

Парламентарна скупштина Савјета европе позива Парламентарну скупштину БиХ да размотри, ако се никакав напредак на оствари у питањима поменутим у овој резолуцији прије 15. марта 2012. године, које се неопходне мјере требају подузети прије сједнице која ће се одржати у априлу 2012. године на којој ће се обиљежити 10. годишњица приступања Босне и Херцеговине Савјету Европе, саопћено је у петак из Савјета Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *