Шта грађани мисле о изборима: Отворене листе и више жена

Грађани у БиХ желе останак отворених листа на изборима, а скоро подједнак број сматра да цензус од 3% за улазак у парламент треба повећати или задржати на постојећој цифри. Истраживање које је провео Политички институт из Бијељине у 12 градова БиХ, показује и да значајан број грађана сматра да законски треба повећати обавезан проценат жена […]

уторак, март 25, 2014 / 15:25

Грађани у БиХ желе останак отворених листа на изборима, а скоро подједнак број сматра да цензус од 3% за улазак у парламент треба повећати или задржати на постојећој цифри.

Истраживање које је провео Политички институт из Бијељине у 12 градова БиХ, показује и да значајан број грађана сматра да законски треба повећати обавезан проценат жена на изборним листама на 50%.

По питању локалних избора, већина испитаника сматра да треба задржати један круг у изборима за начелнике и градоначелнике, као и да треба распустити локални парламент ако он изгласа неповјерење начелнику, а он на референдуму не буде опозван.0 КОМЕНТАРА

 1. „Шта грађани мисле о изборима: Отворене листе и више жена“

  Izvinjavam se, ali ovo je još jedan dokaz površnostic anketnih zaključaka otvorene liste su krive za manji broj žena u zakonodavnoj vlasti.

  Pa otvorene liste već imamo, ali većina građana i građanki uglavnom glasa za muške kandidate.

 2. ОТВОРИТИ ОТВОРЕНЕНЕ ЛИСТЕ

  Листе треба отворити на сљедећи начин (нпр.): Скупштина општине Рогатица броји 19 одборника; сваки бирач да може заокружити (односно ставити „иксић“) поред имена 19 кандидата за одборнике, без обзира на то на изборној листи које политичке партије је кандидат за кога гласамо.

  Једноставније: да се гласа за укупно 19 одборника од свих предложених кандидатских листи свих политичких партија.

  Мислим да би то био корак напријед у демократији, а и политичке партије би биле приморане да сваки кандидат који је стављајен на листу мора бити квалитетан. Не би се листе правиле на број, као што је то сада случај.

 3. Karabaja, 26.03.2014. 10:57:37 [109747]

  То је превише компликовано, мислим да је боље да се затворе листе, нека народ бира између партија. Много је једноставније (уштеда папира), прегледније, јасније. Ово сад је прилично конфузно, дају ти А1 папир, изгубиш вољу да гласаш док га размоташ…

 4. Слажем се са затвореним листама, прво што ће бити десет пута једноставније гласати, друго што ће партије водити рачуна кога стављају на листу,пребјези неће имати прилику издати идеју и програм,треће, партије ће морати провести обећано ако добију прилику јер је дошло вријеме да народ колико толико мисли и тражиће резултате, видите Србије, сваки дан се неко хапси, ако буде и еконономског помака то је онда пут у нормално друштво.

  Значи нећеш моћи деценијама причати шупљу причу, за годину ће ту партију улица одувати ако не испуни обећања.

 5. У потпуности се слажем са резултатима анкете. Жене морају бити барем подједнако заступљене на листама.

 6. Маријана,

  Закон каже да на листама мора бити барем једна трећина мање заступљеног пола.

  На примјер, ако Харпер направи педерску странку, па на листу стави себе, Хелокиту, Владислава, Читамкњиге и остале, морали би замолити и тебе да идеш на листу без обзира што ниси педер. Ја мислим да се ту ради о дискриминацији педера јер каквог смисла има правити такву листу ако ће се ту мувати и жене.

 7. Или на примјер, да свети Рибар направи десетак листи од својих бивших, морао би позвати мене и Приједора на листу, без обзира што нас не може очима гледати (зато што је љубоморан и што се боји за коке).

 8. Ја не разумијем оволико форсирање идеје о приморавању постављања жена на листе. Нема логике да њих неко не ставља на листе само зато што су жене, и ова позитивна дискриминација је апсолутно непотребна. Штавише, направиће велике девијације у будућности, а и понижава жене јер их се цијени само због пола, а не због оног што знају и умију.

  Реално, жене мање интересује политика, па то је очигледно, са колико жена причате о политици, а са колико мушкараца. и све ће вам се само рећи. На силу све може, а да ли треба?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *