Срушио се фочански хан саграђен у XVIII вијеку

Са фочанског хана убудуће се више неће свакодневно обрушавати по једна цигла и даска и пријетити да угрози пролазнике јер се данас ово, некада велелепно здање и само урушило. Некадашње одмориште трговаца које је под заштитом Комисије за очување националних споменика БиХ тек сада личи на костур, а горњи дио грађевине пропао је у земљу. […]

уторак, јун 18, 2013 / 10:18

Са фочанског хана убудуће се више неће свакодневно обрушавати по једна цигла и даска и пријетити да угрози пролазнике јер се данас ово, некада велелепно здање и само урушило.

Некадашње одмориште трговаца које је под заштитом Комисије за очување националних споменика БиХ тек сада личи на костур, а горњи дио грађевине пропао је у земљу.

Хан, који је саградио Мехмед-паша Кукавица 1758. године, у процесу приватизације је продат, а његов актуелни власник сада је Предраг Павловић. Павловић није радио ништа на одржавању хана, све док му то, како каже, недавно није наложила Републичка грађевинска инспекција.

– Моји радници су хтјели да поправе неке стубове и да их причврсте, али све је то кренуло да пада и да се руши. Срушила се половина зида, даске све, замало један радник није настрадао. Остало је све само попадало, а ми смо само гледали да уклонимо оно што је опасно за пролазнике и, срећом, сада је све безбједно – испричао је Павловић.

Надлежни у општини Фоча кажу да су по питању очувања хана били немоћни.

– Општина није надлежна уопште у овом случају. Објекат је у процесу приватизације продат и он је у приватном власништву. Био је у рушевном стању, а имамо информацију да је републичка инспекција наложила власнику да предузме одређене мјере на заштити хана како би пролазници били сигурни – рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Грађевински инспектори кажу да нису наложили рушење.

– Републичка грађевинска инспекција ниједним својим актом није наложила рушење објекта Хана Мехмед-паше Кукавице, који је одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ сврстан на листу националних споменика БиХ – речено нам је у Инспекторату РС. У Инспекторату додају да је републички грађевински инспектор 5. јуна извршио инспекцијску контролу фочанског хана.

– У контроли је утврђено да су на објекту видљива драстична оштећења, кров се урушио на средњем дијелу објекта, а на рубним дијеловима је подупрт дрвеним стубовима и пријети да падне у сваком моменту – рекли су у Инспекторату РС.

Као такав хан је представљао опасност по безбједност пјешака, саобраћаја и оближњих објеката.

Познаваоци фочанске историје кажу да је Велики хан 1758. године саградио Мехмед-паша Кукавица са свим комфором за оно доба.

– То је задужбина Мехмед-паше Кукавице, а легенда каже да он потиче од породице Павловић. Важио је за највећи хан сачуван у БиХ, а ханови упућују на то да је Фоча била центар трговине. Служили су за смјештај трговаца који су преносили робу – испричала је кустос музеја "Стара Херцеговина" у Фочи Драгица Ћурчић.0 КОМЕНТАРА

  1. I šta sad,hajmo jedno kolektivno plakanje za hanom,objekat koji godinama nije služio ničemu sem povremenom šteku fočanskih narko dilera propao je i urušio se kao i sve u privatizaciji.Kad niko nije digao glas kad se „urušio“ Maglić,Temika,Čarapara,Trikotaža,Unis,ne vidim razlog dizanja frke oko ovog objekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *