Српска преузима гаранцију за исплату пензија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је вечерас да је Приједлогом закона о пензијском и инвалидском осигурању /ПИО/ направљен нови крупан корак у овој области, који се огледа у томе да први пут Српска преузима гаранцију за исплату пензија. "Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању није у супротности са Уставом […]

среда, децембар 21, 2011 / 08:15

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је вечерас да је Приједлогом закона о пензијском и инвалидском осигурању /ПИО/ направљен нови крупан корак у овој области, који се огледа у томе да први пут Српска преузима гаранцију за исплату пензија.

"Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању није у супротности са Уставом Српске", поновио је Ђокић у завршној ријечи на посебној сједници парламента Српске на којој је разматран Приједлог закона о ПИО, којим су дефинисани услови пензионисања од 40 година стажа осигурања и 60 година живота за мушкарце и 35 година стажа и 58 година живота за жене.

Влада Републике Српске је уважавајући став социјалних партнера, утврдила Амандман један на овај приједлог закона којим се раније предложених 45 година стажа осигурања као услов за пензионисање замјењује са 40 година стажа осигурања. Законом је дефинисано да вриједност општег бода на дан ступања на снагу овог закона износи 9.241.875 КМ.

На захтјев синдиката, Влада Српске утврдила је амандман којим се у закону брише одредба о пенализацији, односно умањењу пензија за четири одсто за сваку пуну годину раније оствареног права прије навршених година живота.

Влада је утврдила амандман којим се брише члан 57 закона, док се у цијелом тексту закона професионална рехабилитација замјењује ријечима преквалификација и доквалификација. Влада је утврдила и амандман којим је дефинисано да најнижа пензија зависи од дужине пензијског стажа и оствареног посебног стажа у двоструком трајању бораца и учесника Народно-ослободилачке борбе.

Самостални посланик Славица Јовановић у име клуба посланика СНСД-а предложила је закључак на Приједлог закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим Народна скупштина Српске обавезује Владу да предложи законско уређење питања посебних пензија доношењем посебног или измјена и допуна неког од постојећих закона.

У образложењу овог закључка, подсјећа се да је Уставни суд Републике Српске својом одлуком од 31. јануара 2011.године утврдио да досадашње одредбе закона о посебним пензијама нису биле усклађене са одређеним начелима из Устава Републике Српске.

Клуб СНСД-а предложио је такође закључак којим Народна скупштина Српске задужује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске да формирају заједнички стручни тим који ће уредити методологију рада ревизије инвалидских пензија.

Клуб посланика СНСД-а предожио је и сет амандмана на Приједлог закона о ПИО, којим се између осталог дефинише да се лице не може одрећи посебног стажа који је утврђен рјешењем Фонда, те да Управни одбор Фонда ПИО има девет чланова.

Посланик ПДП-а Велимир Сакан сматра да овај Приједлог закона није у складу са Уставом Републике Српске, наводећи да не би било добро да се један овако важан системски закон поново нађе на почетној позицији.

Посланик СДП-а БиХ Слободан Поповић сматра да Економска политика за 2012. годину не даје оптимизма да ће се моћи обезбиједити довољно средстава за сва права која проистичу из овог закона.

Посебна сједница Народне скупштине Српске биће настављена сутра разматрањем Приједлога закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

На дневном реду су и Приједлог Економске политике и Приједлог буџета Републике Српске за 2012. годину, те Приједлог закона о извршењу буџета Српске за 2012. годину и Приједлог закона о доприносима по хитном поступку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *