Српска и званично тражи укидање ОХР

Република Српска је и званично од Савјета безбједности УН затражила укидање позиције високог представника у Босни и Херцеговини, с циљем обнове уставне владавине и владавине закона. Шести Извјештај РС достављен је генералном секретару Бан Ки-муну заједно за писмом које му је упутио предсједник РС Милорад Додик. Сарајевски медији преносе да је у извјештају истакнуто да […]

субота, новембар 12, 2011 / 18:28

Република Српска је и званично од Савјета безбједности УН затражила укидање позиције високог представника у Босни и Херцеговини, с циљем обнове уставне владавине и владавине закона.

Шести Извјештај РС достављен је генералном секретару Бан Ки-муну заједно за писмом које му је упутио предсједник РС Милорад Додик. Сарајевски медији преносе да је у извјештају истакнуто да је високи представник у БиХ наставио са незаконитим радњама и да је „драматично прекорачио” свој мандат који проистиче из Анкеса 10 Дејтонског споразума.

Тај анекс, како се прецизира, високом представнику даје овлашћења као координатору активности међународне заједнице и посреднику између домаћих страна.

„Република Српска сматра да, након 16 година мира, једноставно нема оправдања за даље присуство високог представника у БиХ, који крши људска и демократска права грађана БиХ, спречава економски развој, успорава ЕУ интеграције и подрива постизање консензуса у држави”, наводи се извјештају.

Високи представник је, међутим, наставио са незаконитим радњама и драматично је прекорачио свој мандат из поменутог анекса, указује се у извјештају Српске, и додаје да високи представник наставио да доноси одлуке којима се поништавају законске радње уставних тела БиХ.

„Исто тако, високи представник наставља да присваја право да намеће ванрасправне казне за појединце по кратком поступку – без процеса или могућности жалбе. Високи представник је, чак, недавно тврдио да му Устав БиХ даје овлашћења да ‘рјешава политичке и процедуралне сукобе’“, прецизира се у извјештају и додаје да високи представник погрешно тврди да је „врховни ауторитет у погледу спровођења Дејтонског споразума”.

Цитирајући Анекс 10 Дејтонског споразума, у извјештају се наводи и да високи представник континуирано подрива консензус између конститутивних народа у БиХ и да је његов неповољан утицај на политику евидентан када је ријеч о застоју у формирању новог Савјета министара БиХ.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *