Срећан Свети Дејтон потписник

Данас је 17. годишњица како је популарна зграда Дејтонка добила употребну дозволу. Пише: Душан Јокић Како доћи до ње: Најприје тражите насеље Брозово, а да би дошли до Брозова морате ићи Титовим путем и никуд немојте скретати. Кад дођете до краја Титовог пута, до броја деведесет, ту скрећете десно и само десно, никако лијево јер […]

среда, новембар 21, 2012 / 06:03

Данас је 17. годишњица како је популарна зграда Дејтонка добила употребну дозволу.

Пише: Душан Јокић

Како доћи до ње: Најприје тражите насеље Брозово, а да би дошли до Брозова морате ићи Титовим путем и никуд немојте скретати. Кад дођете до краја Титовог пута, до броја деведесет, ту скрећете десно и само десно, никако лијево јер вас може ударити ауто.

Ту се налази кафана Код српског свата, која се налази на броју деведесет два, одатле прелазите у Кутиљерову улицу која вас води до трга Венса и Овена, гдје скренте у булевар Овена и Столтенберга. На сљедећем раскршћу полако тражите Вашингтонску улицу број 94, и која се завршава, тј. од ње се наставља Алеја Дејтонска, гдје се и та зграда налази, на поштанском броју 95.

Била једном једна Авнојка

Иначе ако нисте знали, насеље Брозово се некад називало Краљево насеље, а кад се власник тог насеља промијенио, промијенило се и име насеље. Највећа зграда се звала Авнојка, а прије тога звала се Версајка. Тада је у том насељу уведено такозвано станарско управљање, али је дотрајавањем зграде она срушена, ма је на њеном мјесту направљено неколико мањих. Образложење је било да је Авнојка, односне прије ње Версајка, била направљена на лошим темељима, а имала је и јако лоше станаре који нису баш бринули о инфраструктури ни о хигијени.

На грађевинском земљишту Авнојке сада ничу: Триглавка, једна мала зградица која припада Европској етажној унији односно згради Европи,  којој све ове зграде бивше Авнојке теже. Сљедећа је Лијепа њихова зграда, која се некад звала и Независна зграда, а из ње је протјерала читаву једну породицу Србовића. Једна од већих је зграда Београђанка, која има великих проблема са породицом Арнаутовића који сматрају да њихов улаз припада згради Албанија, па су и они протјерали породицу Србовића са једног спрата.

Поред Београђанке се налази и малена зградица Ловћенка. Она има лијеп балкон који су Србовићи много вољели, али један дио Србовића овдје је промијенио презиме у Црнојевићи.

Доста фамилије Арнаутовић живи и у згради Вардарки, кроз чије стубиште је забрањено и пјевање и играње, јер ће вас станари натпјевати. Арнаутовићи у овој згради нису имали станарска права, али су након одређених проблема добили своје стубиште.  

Дејтонка

То је зграда у којој живе три породице јако сиромашне: Србовићи, Хрватинићи и Муслимовићи. По овоме, видјели сте да Србовићи живе на цијелом простору Авнојке, али нису у стању да направе своју велику зграду за шта их иначе ови остали оптужују. Иначе Србовићи желе да буду дио ове зграде Београђанке али садашњи етажни власници Београђанке нешто и не маре за то.

Србовићи из Дејтонке живе у једном стану од 49 квадрата који они називају бољи дио зграде, а преко пута је стан који има 51 квадрат и у њему живе породице Муслимовићи и Хрватинићи. Хрватинићи желе свој посебан стан колики год да је он, и да се придруже Лијепој својој згради.

У овој згради се станари баш и не воле, тачније мрзе се и не могу се договорити ни око чега: кад се смеће избацује, кад и како да се кречи, да ли да се обнавља. Зато је та зграда јако оронула, прљава и много смрди у њеном стубишту, ту се не излијева канализација већ криминал, а нема одводних цијеви за ту врсту фекалија.

И на крају, неки становници ове зграде славе светац, Светог Дејтона потписника, то је 21. новембар, зато срећан вам Свети Дејтон потписник.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *