Сребреница неће имати посебан статус у локалним изборима

У Интерресорној радној групи за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ још нема никаквих званичних иницијатива за измјене тог закона којима би Сребреница добила посебан статус на локалним изборима у 2012, као што се то десило 2008. године, рекао је Срни замјеник предсједавајућег радне групе Бранко Петрић. Српске невладине организације из Сребренице затражиле […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 19:40

У Интерресорној радној групи за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ још нема никаквих званичних иницијатива за измјене тог закона којима би Сребреница добила посебан статус на локалним изборима у 2012, као што се то десило 2008. године, рекао је Срни замјеник предсједавајућег радне групе Бранко Петрић.

Српске невладине организације из Сребренице затражиле су од Централне изборне комисије БиХ да потврди да ће на локалним изборима 2012. у овој општини, као и у осталим срединама у БиХ, моћи да гласају само они грађани који имају ту пребивалиште.

Од ЦИК-а БиХ се тражи да потврди да се само на изборе 2008. године односила измјена Изборног закона БиХ којом је свима који су 1991. имали пребивалиште у Сребреници омогућено да гласају у тој општини, без обзира гдје живе и гдје им је издата лична карта.

"Приликом доношења измјене Изборног закона БиХ пред изборе 2008. године која се односила на Сребреницу речено је да се та измјена односи само на те изборе", рекла је Срни потпредсједник Општинске изборне комисије Свјетлана Марковић.

Марковићева је истакла да је због овог изузетка изборни резултат у Сребреници 2008. био у потпуној колизији са структуром становника који овдје живе.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић истакао је да такав начин избора мора бити онемогућен или предстоје протести и колективно исељавање Срба из ове општине.

"У сребреничкој општини живи 20 до 25 одсто Бошњака, а захваљујући изузецима у Изборном закону и гласовима који на основу тог изузетка у врећама стижу из иностранства и Федерације БиХ, у овој општини апсолутну законодавну, извршну, па и судску и полицијску власт имају Бошњаци", рекао је Грујичић.

Он је додао да су Бошњаци из Сребренице добијали енормне донације и сви су имали услове да се врате, али они то не желе јер имају боље услове живота у другим већим срединама. "Крајње је вријеме да о судбини Сребренице одлучују становници који заиста живе у овој средини, јер је то у интересу и Срба и Бошњака", нагласио је он.

СДС за широк блок српских странака

Српска демократска странканеће прихватити никакве разговоре о промјенама Изборног закона БиХ којима би за општину Сребреница на локалним изборима поново важила посебна правила као што је то било 2008. године, изјавила је данас Срни члан Главног одбора СДС-а Александра Пандуревић.

“Увјерена сам да је циљ појачане реторике сребреничких функционера Странке демократске акције /СДА/ и поновни позиви за некакав специјалан статус управо да уз помоћ међународне заједнице изврше притисак и поново издејствују промјене Изборног закона ради очувања СДА у локалној власти“, истакла је Пандуревићева.

Она је подвукла да СДС то није подржао ни 2008. године и неће ни сада – што је и један од закључака са посљедње сједнице Главног одбора СДС, одржаног у Модричи.

Према њеним ријечима, СДС располаже информацијама да ће блок СДА-Социјалдемократска партија /СДП/ БиХ уложити максималне напоре да овај пут јединствено наступи и добије начелничке позиције у Сребреници, Братунцу, Вукосављу и Новом Горажду.

“Сматрам да у овим општинама треба да направимо што шири српски блок и да покажемо више политичке памети и националне зрелости, а мање сујете. Поред начелника, циљ треба да нам буде и стабилна српска скупштинска већина како грађани ових општина не би били жртве уцјена СДА и СДП-а“, поручила је Пандуревићева.

Он је додала да СДС не жели да се тим општинама деси, као што је то било у Сребреници, да сав локални буџет иде само у мјесне заједнице са бошњачким становништвом “због чега Срби немају други избор него да се селе“.  

Додик се слаже са СДС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће избори у Сребреници бити одржани према важећем законодавству и да очекује побједу српског кандидата.

"Имајући у виду број гласача који се налази у Сребреници, ми с правом очекујемо изборну побједу кандидата српске националности", рекао је Додик, коментаришући настојања Бошњака да у Сребреници гласају и они који ту не живе.

Он је медијима из Републике Српске у Београду рекао да ће учинити све са локалним политичким партијама, прије свега са СДС-ом, да се дође до договора о заједничком кандидату како би осигурали побједу српског кандидата.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *