Србија: Ухапшен бивши министар Бубало

Полиција је ухапшила бившег министра привреде Предрага Бубала, некадашњег директора Агенције за приватизацију Миодрага Ђорђевића, бившег извршног директора Агенције Горана Мрђу, који се сумњиче за малверзације у приватизацији Луке Београд, сазнаје РТС. Поред Бубала, Ђорђевића и Мрђе, приводе се и бивши функционер Агенције за приватизацију Алексеј Мисаиловић, некадашњи директори у акцијском фонду Александар Грачанац и […]

петак, јун 14, 2013 / 18:29

Полиција је ухапшила бившег министра привреде Предрага Бубала, некадашњег директора Агенције за приватизацију Миодрага Ђорђевића, бившег извршног директора Агенције Горана Мрђу, који се сумњиче за малверзације у приватизацији Луке Београд, сазнаје РТС.

Поред Бубала, Ђорђевића и Мрђе, приводе се и бивши функционер Агенције за приватизацију Алексеј Мисаиловић, некадашњи директори у акцијском фонду Александар Грачанац и Јасмина Драгутиновић и бивши директори Луке Београд Мирослава Дробац и Душан Косовац.

Ухапшени су осумњичени за злоупотребу положаја и за малверзације у вези с приватизацијом Луке Београд, потврђено је у МУП-у Србије. Луку Београд купили су бизнисмени Милан Беко и ухапшени Мирослав Мишковић.

Полиција их, према наводима медија, терети за злоупотребе у приватизацији Луке Београд коју су

Бубало је на функцију министра обављао као кадар Демократске странке Србије. Акцију привођења спровели су припадници Радне групе Управе криминалистичке полиције.
Они се сумњиче да су злоупотребом положаја оштетили буџет за најмање 5,7 милиона евра. Лука Београд је 2005. године продата фирми Ворлд фин из Луксембурга чији су власници Мирослав Мишковић и Милан Беко.

И ово хапшење, као и нека претходна, најављено је у неким београдским медијима.
Бивши министар за привреду и приватизацију Предраг Бубало саслушан је у јануару у полицији поводом приватизације Луке Београд.

Постоји могућност да се међу саслушаним нађе и најзвучније име у том предмету, бизнисмен Милан Беко!

Беко је до сада два пута био на саслушању у просторијима МУП у вези с овим предметом у децембру и почетком маја.

– До краја месеца биће још привођења – укупно око 50 људи из случајева који су отворени. Биће хапшења и у вези с предметом „Луке Београд”, а није искључено да у полицију поново дође и „највећи” међу њима и Милан Беко – каже за “Курир” добро обавјештен извор.

Беко је у мају у Управи криминалистичке полиције саслушаван шест часова у вези са Ворлдфиновим стицањем акција „Луке Београд” и пословању „Луке” након преузимања, док је крајем јануара тема саслушања била приватизација „Луке Београд”.

– Своје одговоре сам детаљно поткрепио одговарајућом документацијом – навео је Беко у саопштењу послије саслушања 8. маја.

Беко је оцијенио и да је „Лука Београд” изгубила седам година чекајући да се „вјештачки направљена” афера разријеши и у том периоду је само пословним банкама платила 23 милиона евра камата.

Приватизација „Луке Београд” један је од 24 спорна предмета на које је указала ЕУ, као и Савјет за борбу против корупције.

Беко је власник „Луке Београд” од 2005. године, а у међувремену је против њега, некадашњег министра привреде Предрага Бубала и директора Комисије за хартије од вриједности Милка Штимца поднесено чак 17 пријава због сумње да су злоупотријебили положај приликом приватизације.

У пријавама Савјета, на чијем је челу била покојна Верица Бараћ, наведено је да је „Лука” продата по два и по пута нижој цијени од реалне, чиме је држава оштећена за 21 милион евра.

Вицепремијер Александар Вучић, одмах по отварању „случаја Луке Београд”, рекао је да ће свако ко се огријешио о закон бити процесуиран.

– Да ли је неко успео нешто да склони или не, да ли је неко сналажљив или не, то се нас не тиче. Ако је закон поштован, у реду је, а ако закон није поштован, сва лица биће процесуирана, па и Милан Беко – рекао је Вучић, реагујући на изјаву гувернера НБС Јоргованке Табаковић, која је рекла да очекује да ће одговарати људи који су радили за Милана Бека, али не и он.

– Колико познајем Милана Бека, он не гази на трулу даску. Уместо њега, страдаће они који су пристали да му служе и да тумаче законе, као и они које је користио као рукавице. Не зато што га неко штити, већ зато што је интелигентан – рекла је Табаковићева.

“Курир” је јуче покушао да контактира и са Беком, али он није одговарао на позив и СМС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *