Србија: Странке прогањају грађане

Предизборна кампања се захуктава, а на адресу повjереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића стиже све више жалби грађана на активисте политичких странака, који их у кампањи од врата до врата доводе у непријатне ситуације Оно што посебно узнемирује грађање је то што активисти располажу њиховим комплетним личним подаицма, пише "Блиц". – У последње […]

уторак, децембар 6, 2011 / 09:06

Предизборна кампања се захуктава, а на адресу повjереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића стиже све више жалби грађана на активисте политичких странака, који их у кампањи од врата до врата доводе у непријатне ситуације

Оно што посебно узнемирује грађање је то што активисти располажу њиховим комплетним личним подаицма, пише "Блиц".

– У последње време учестала су телефонска и електронска обраћања, као и формалне жалбе грађана који неке акције активиста политичких странака доживљавају као непријатност, повреду приватности, па и кршење Закона о заштити података о личности будући да поседују комплетне податке о њима – каже за "Блиц" Шабић.

Шабић оцjењује индикативним то што страначки активисти располажу не само комплетним подацима о грађанима које посjећују, него и о осталим лицима која су пријављена на њиховој адреси.

– Употреба збирки података о личности, поготово оних у поседу органа власти, као што су бирачки спискови и слично, у сврхе ради којих нису успостављени, представља недопуштену обраду података, кажњив прекршај, чак и кривично дело – истакао је Шабић.

Поред гомиле пропагандног материјала који грађанима стиже у поштанске сандучиће, готово све странке у кампањи обилазе бираче. Да је кампања од врата до врата почела за "Блиц" су потврдили и посланици из различитих странака, али сви они сматрају да тиме ни на који начин не крше закон.

Грађанка београдске општине Стари град, која је жељела да остане анонимна, испричала је за "Блиц" да су је у њеном станом посјетили људи који су се представили као активисти ДС и да су се распитивали да ли подржава градоначелника Драгана Ђиласа.

– Питала сам их да ли је то истраживање у сврху предстојећих избора, а они су рекли да није. Такође су пописали моје податке, адресу, број стана и тражили број телефона. Било ми је непријатно и помало сам била уплашена јер живим сама – испричала је саговорница "Блица".

Други грађанин испричао је да су га посјетили активисти СНС и питали да ли ће гласати за њихову странку, на шта је он одговорио да неће, али га је помало уплашило то што је његов одговор забиљежен, јер не жели да га неко послије уцјењује због тога.

Родољуб Шабић је најавио да ће "у одређеним случајевима покренути поступак надзора" и додао да имајући у виду крајње скромне кадровске ресурсе којима располаже, апелује и очекује од свих политичких странака и прије свега органа власти да дају свој допринос остваривању стандарда уписаних у Закону о заштити података о личности.

Само током новембра у повјерениковој служби регистровано је 530 нових предмета, док их је, на примјер, у току цијеле 2005. године имао 437.

Овакви поступци су у супротности са стандардима утврђеним у закону, рекао је Шабић.
– Могућност да, иако нису чланови ниједне политичке странке и ником нису дали сагласност да употребљава њихове личне податке, активисти странака долазе до тих података и користе их за разне сврхе, међу којима неки грађани препознају и успостављање спискова непослушних и послушних, узнемирава грађане и они у томе с правом препознају кршење закона – казао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *