Србија: СНС и ДС најпопуларније, ЕУ и НАО непопуларни

Највећи рејтинг на српској политичкој сцени имају Српска напредна странка и Демократска странка, уз благу предност напредњака, док још само четири странке могу да се надају преласку цензуса на наредним изборима, показало је данас објављено истраживање Нове српске политичке мисли. На конференцији за новинаре уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић рекао је да СНС има подршку 28,4 […]

петак, новембар 11, 2011 / 19:17

Највећи рејтинг на српској политичкој сцени имају Српска напредна странка и Демократска странка, уз благу предност напредњака, док још само четири странке могу да се надају преласку цензуса на наредним изборима, показало је данас објављено истраживање Нове српске политичке мисли.

На конференцији за новинаре уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић рекао је да СНС има подршку 28,4 одсто испитаних, док ДС ужива подршку 27 одсто учесника истраживања. Уласку у парламент могу да се надају Социјалистичка партија Србије (8,4 одсто), Српска радикална странка (7,1), Демократска странка Србије (7,1) и Либерално-демократска партија (6,6 одсто).

Вукадиновић је рекао да би за цензус могли да се боре и Уједињени региони Србије, који сада имају подршку од 3,2 одсто, док је то много мање вјероватно за Јединствену Србију са 2,6, Социјалдемократску партију Србије са 2,3 и Лигу социјалдемократа Војводине коју је у истраживању изабрало 2,2 одсто грађана.

Испитивање НСПМ обављено је у октобру, у форми теренског истраживања, уз учешће 1.200 грађана старијих од 18 година.

Процјењујући могуће постизборне коалиције, Вукадиновић је рекао да је то сада веома тешко претпоставити али да ће јако добру, практично одлучујућу улогу имати трећепласирана странка – СПС, нарочито ако на изборе изађе са коалиционим партнерима из Јединствене Србије и Покретом уједињених пензионера Србије.

Према његовим ријечима, на изборе би изашло 61 одсто анкетираних, док је 21 одсто одлучно против. У случају одржавања предсједничких избора највећи број гласова (38,2 одсто) добио би досадашњи предсједник Борис Тадић, док би предсједник СНС Томислав Николић добио подршку 33,9 одсто испитаника.

Уредник НСПМ Слободан Антонић је рекао да је забележен даљи пад евроентузијазма међу грађанима, па сада 47,4 одсто испитаних подржава улазак у Европску унију, док се томе противи 37,5 одсто.

Антонић је рекао да подршка Унији опада константно од августа, а да је разлика између оних који подржавају учлањење у ЕУ и оних који се томе противе „никада мања”.

Политичар који ужива највеће поверење грађана је Борис Тадић са подршком 11,2 одсто испитаних, на другом мјесту је Томислав Николић (10,9), а следе Драган Ђилас (пет одсто), Ивица Дачић (4,7), Драган Марковић Палма (4,6), Вук Јеремић (4,4) и Чедомир Јовановић (3,2 одсто).

Као најуспјешнијег министра испитани грађани виде Ивицу Дачића (34,8 одсто), а слиједе Вук Јеремић (19,1), Расим Љајић (17,4), Зоран Станковић (5,9), Милутин Мркоњић (4,9), Драган Шутановац (3,5) и Божидар Ђелић који је добио подршку 2,5 одсто учесника анкете.

Вукадиновић је навео да улазак Србије у НАТО подржава свега 14,6 одсто а да му се противи готово 70 одсто испитаних. Више од 75 одсто грађана учесника испитивања противи се да држава одустане од подршке Србима на сјеверу Косова због добијања кандидатуре за чланство у ЕУ у децембру.

Учесници истраживања као пријатељске земље виде Грчку (85 одсто учесника), Кину (82,6) и Русију (82 одсто), док на листи непријатељских држава „воде” Сједињене Америчке Државе (70,8 одсто), Хрватска (70,7) и Велика Британија са 65,9 одсто.

Када је грађанима омогућено да политичким личностима додјељују оцјене од један до пет, највећу просјечну оцену добио је Драган Марковић Палма (3,2), док су у врху листе и Ивица Дачић, Расим Љајић, Драган Ђилас, Вук Јеремић и други.

Као могућег будућег премијера, највише испитаника види градоначелника Београда Драгана Ђиласа, на другом мјесту је функционер СНС-а Александар Вучић, на трећем министар спољних послова Вук Јеремић а на четвртом потпредсједник Владе Ивица Дачић. 0 КОМЕНТАРА

 1. Дефинитивно, Србија земља апсурда, док су против нато-а и ЕУ у исто вријеме највише подржавају двије странке које су ватрени загворници и нато-а, а нарочито ЕУ.:-o

  бокац,
  исто говно ко и код нас у РС.

 2. неке ствари ми не иду у главу, типа да спс без ЈС и ПУПС има толико. Па ни стратеџикова истраживања не дају оволико владајућим странкама, а они су режимски истраживачи. Видим да неки коментари на НСПМ најављују исељавање из Србије макар у РС ако ДС остане у власти

 3. Није исто, ипак се зна ко је Додик а ко Тадић, да су исти не би толико за Додиком жудили у Србији а поготово на КиМ. Можда јесу били добри пријатељи али сад је остала само политика између њих и наравно братска сарадња двије земље, као што је и природно.

 4. СНС као и радикали у претходном периоду немају тзв. коалициони капацитет. Ови могу са већином, и хоће, већ се и зна ко ће да састави нову Владу, сада само подижу цијену једни другима, нпр. Чедомир брани своје од „националисте“ Тадића, а „патриота“ Тадић брани, као, КиМ од Чедомира и њему сличних… Све у свему, ништа се неће промијенити у Србији!

  ДСС једина води националну политику!

  Погледајте ко је најуспјешнији министар, по мишљењу грађана… у свакој озбиљној земљи када убију оволико полицајаца за овако кратко вријеме, оставка је логичан слијед догађаја, али не и код нас!

 5. Ово истраживање показује да у Србији има 6,6 одсто педера, лезбејки, наркомана и пропалих рокера, јер истраживање показује да ће ЛДП имати 6,6.

 6. бокац, 12.11.2011. 14:14:30

  Ма јок, није исто, додик је гори и до тадића, ако неко у Србији „жуди“ за њим, нек се одмах пресели овамо, ево ја први нудим да мјењам кућу, стан, гаражу, пословни, посао,..све један за један у БГ.
  Неко те опасно лаже додиковче, нико не жуди за својом пропасти то бар знамо ми што нас додик „усрећује“ својим глупостима сваки дан, зато нас не можете обманути.

 7. То што сте ви политички задојени неким стварима то је ваша ствар, ја то гледам из неутралне стране, да је Додик такав како га ви називате не би добио толику подршку на изборима и добиће је сигурно опет. Ствари нису онакве какве вам се сервирају у партијским штабовима. Економско-социјална ситуација у РС нимало није сјајна и сваким даном је све гора али сумњам да би се ико од осталих политичара у РС могао носити са њом и да би за тили час банкротирали, плус што би био изложен нападима из ФБиХ и не би знао узвратити на прави начин, а то нам се већ једном десило у периоду између 2002. и 2006. године.

 8. бокац,

  Мој новчаник је мој партијски штаб, један и једини, у њега гледам гдје год да пођем и шта год да планирам. То што ти тврдиш да нема никог бољег, то уопште не значи да је додик добар или теби јесте, мени није нити ће бити.
  А шта се десило од 2002-2006 дај Боже да нам се понови, много боље се живјело, а што смо имали фашисту педи еш дауна на врату то су неке друге околности, нешто се не сјећам да му се додик супротстављо!x-(

 9. Pa mi smo već bankrotirali pašče dženi. Nema da isplati mašinovođama da krenu vozovi, za penzije tzv, a za penzije se zadužuju pod visokim kamatama. Narod njega ne bira, narod je polumrtav, njega biraju papa i merkelova. Četvrti rajh ga bira. Pitaj svoga šefa kome spremaju zemljište fabrike duvana? Nama ne prijeti opasnost od federacije, to naš firer manipuliše sa polumrtvim narodom. Napravio je od RS Goli otok u kome muči cjelokupni srpski narod bijedom , sirotinjom, strašnom diktaturom …Kako ti zoveš kučence dženi kada od milion ljudi pola nema posla, kada su penzije onolike da se plate računi. Srpski narod u RS je izložen torturi zločinačke vlasti.
  To ne vide maloumni i njegova zločinačka klika.

 10. Некоме је било боље, па и мени, али сви смо свједоци да је тада РС била најнемоћнија у односу на неке друге године. Сјећам се 2005. године када је мој отац 9. јануара наздравио са ријечим „срећна нам слава још ове године па ко зна још када“. Што се тиче финансијске позиције, јесте било много боље али мислим да сви заборављамо економску кризу у свијету, па нисмо ми Богом дани да живимо још боље а и онда када смо имали уствари ми нисмо имали ништа, јер и тада се радило на црно, и тада су плате касниле итд. И на крају, нажалост, данас нема у РС политичара који би се својом појавом знатно супроставио Додику и његовим политичарима, али не само њима, него који би задовољио и исток и запад а да притом РС у територијалном смислу остане иста.

 11. Pašče dženi , u grčkoj smanjuju samo penzije manje od 1000 eura. Moja majka i otac imau 179 km, a ja im ne mogu pomoće jer nas četvero živimo od 370 km.
  Ovakva rs trbeba da propadne, da privremeno vratimo smrtnu kaznu, da ne bismo zločince hranili doživotno na robijama. A, onda da iz pepela podignemo onu svijetlu, slobodarsku, narodnu RS.
  Ti si ili neofašista dodikov, ili si dijete sa posebnim potrebama.

 12. бокац, 12.11.2011. 17:00:53

  Нисам сигуран за тебе, али мени вјеруј не треба нико само да се онако декларативно надмеће са твојим рудоњом, не треба ми адвокат, ментор, да бих ја купио од њега мишљење, то је некад пролазило, данас су људи махом самосвјесни и знају сами шта им одговара, а шта не одговара, знају тачно израчунати проценте за плате, пензије, сваку шифру твог министра финансија обичан свијет разбије таблицом множења!

  Пусти се ти демагогије, нико није весло сисо, па ти неки приучени ташна машна политичар прода муда за бубреге.

  Не знам на који то рад на црно ти алудираш, ко и онај твој идиот министрарски перица ђокица, јел то што ће тамо неки кукавац утоварати џакове за неку цркавицу, или мислиш на дивље пословање тајкуна, који возе бмв, аудије, ђипове,..а воде се на бироу рада?

  То је битна разлика коју је твој шеф зацементиро, умјесто да у кризи олабави, пусти обичан свијет да некако преживљава послује саставља крај са крајем, неке мини фирмице, бутици, продавнице,..нешто што не да огладнити многобројној незапосленој раји, он њима стеже гајтан око врата, а тамо му тајкуни не пријављују милионске порезе, или их једноставно не плаћају, осврни се око себе и видјећеш тачно шта и како послују додикови послушници, док мени хоће главу да скине за 100 км ако остане нешто непоплаћано!

  И нема то везе са свјетском кризом, то је легло корупције које другачије не може ни пословати, а цијелу РС нам је он претворио у ту вучију јазбину.x-(

 13. Е камо среће да сам све то што наброја, не би се сад ја овде с тобом надмудриво ко, гдје, како, шта, него би уживао у свим тим добрима, само константујем да се у следећих десетак година овде неће ништа битније промјенити, ви можете критикивоати исто као и ја, али то је реалност, поготово сад како је СДС постао дио те „машинерије“

 14. Kuče dodikovo, za deset godina neće se znati ili za nas, ili za njega. Neko je višak. Zločinac je u opasnom stadijumu, kada mu pjena ide na usta, kao bijesan kurjak obigrava oko tora da upadne i ….E, sada da li će lovci vuka u gvožđa, ili će tor ostati prazan ubrzo će se vidjeti. Ili Aska, ili vuk ?
  E, što si se i ti vuče, vuče bubo lenja nameračio da okusiš malo ovčetine , malo sutra. Hajka je spremna na vukove ubice.Svaki dan njega, manje stoke.

 15. Јебем те Србијо, земљо гдје је нјпожељнији лик Тома гробар, а Војо Коштуница на нивоу Чеде прашка, додуше поред србијанских иначица чувара Српске, ЛДП дјелује као високо морална и патриотска странка, дискусије представника ЛДП-а и радикала у задње вријеме једине имају смисла у парламенту Србије.

 16. А зашто нико не помиње Двери? Јако ме непријатно изненадило да је НСПМ фризирала резултате. Мислим да ће Двери бити изнад цензуса.
  Много је људи који су разочарани у све до сада виђено, очекују нешто ново, другачије, поштеније. Велики је проценат оних који не излазе на изборе, јер сматрају да немају за кога. Управо та популација би могла подржати Двери као нову снагу, а сигуран сам да ће и дио гласачког тијела ДСС-а и СНС-а (они који изађу на изборе и при томе се одлучују за „најмање зло“) гласати за Двери.
  Против Двери су готово сви медији (простор им се даје само на понекој малој локалној тв), Б92 и та тзв. друга Србија их прозива да су фашисти, што обичан човјек несвјесно повезује са Хитлером и Мусолинијем. Мислим да јесу екстремно десно, али све што говоре готово да бих могао потписати. Мислим да нису преваранти. Уз њих је и г-дин Драгаш, који је увијек био опозиција, а могао је бити други Мишковић, да је хтио бити лојалан властима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *