Србија: САНУ слави 170 година од оснивања

Српска академија наука и уметности /САНУ/ низом манифестација обиљежава 170 година од оснивања ове институције, а централна прослава биће одржана сутра на Дан Академије. Прослави ће присуствовати предсједник Србије Борис Тадић, предсједник САНУ Никола Хајдин, министри просвјете и науке и културе, информисања и информационог друштва Жарко Обрадовић и Предраг Марковић. Свечаностима ће присуствовати представници свих […]

петак, новембар 18, 2011 / 09:40

Српска академија наука и уметности /САНУ/ низом манифестација обиљежава 170 година од оснивања ове институције, а централна прослава биће одржана сутра на Дан Академије.

Прослави ће присуствовати предсједник Србије Борис Тадић, предсједник САНУ Никола Хајдин, министри просвјете и науке и културе, информисања и информационог друштва Жарко Обрадовић и Предраг Марковић. Свечаностима ће присуствовати представници свих академија земаља региона и неких академија ЕУ, као и амбасадори, министри, представници локалних власти и јавног и културног живота.

До недјеље, 20. новембра, биће одржани бројни програми, изложбе, концерти и свечана академија.

Прослава 170 година Академије почела је синоћ концертом у Галерији САНУ, на коме су изведене минијатуре композитора – академика, а већи дио репертоара премијерно је представљен.

Поводом Дана Академије у парку на Калемегдану постављена је биста Лазе Костића, а у Галерији САНУ вечерас ће бити отворена изложба "Академици – ликовни умјетници, из умјетничке збирке САНУ".

Задњег дана обиљежавања, у недјељу, 20. новембра, на Коларцу ће бити одржан концерт камерне музике композитора чланова САНУ.

Назив академије службено је уведен законом од 1. новембра 1886, али то не значи стварни почетак рада академије код Срба.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *