Србија рехабилитовала кнеза Павла

Виши суд у Београду рехабилитовао је кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намјесника Краљевине Југославије, кога су комунистичке власти послије Другог свјетског рата прогласиле ратним злочинцем и одузеле му сва грађанска права и имовину у земљи. Овом судским рјешењем поништена је одлука Државне комисије из септембра 1945. године, као и све правне посљедице, укључујући и казну конфискације […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 11:09

Виши суд у Београду рехабилитовао је кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намјесника Краљевине Југославије, кога су комунистичке власти послије Другог свјетског рата прогласиле ратним злочинцем и одузеле му сва грађанска права и имовину у земљи.

Овом судским рјешењем поништена је одлука Државне комисије из септембра 1945. године, као и све правне посљедице, укључујући и казну конфискације имовине.

Комунистичке власти теретиле су намјесника да је „по преузимању власти погазио Устав, да је узео цјелокупну власт у своје руке и игнорисао народне представнике“.

Кнез Павле оптужен је „за закључивање Тројног пакта чиме је допринео агресивном рату сила осовине“, а на душу му је стављено да је „био задојен неодољивом мржњом према СССР“.

Кћерка кнеза Павла, Јелисавета Карађорђевић рекла је за „Прес“ да је многи срећна и да је овом пресудом „завршена дугогодишња борба за исправљање историјске неправде према најкултурнијем, најобразованијем и најевропскијем Србину тог времена“.

Она је најавила да ће ускоро тражити да посмртни остави њеног оца буду пребачени на Опленац.

Адвокат принцезе Јелисавете Карађорђевић, кћерке кнеза Павла, која је, прије три и по године поднијела захтјев за рехабилитацију оца, Душанка Суботић-Хомен је рекла да је одбрана и писменим доказима потврдила да потписивању Тројног пакта, кнез Павле није присуствовао.

Историчар Миодраг Јанковић рекао је да је ово историјска пресуда, јер је исправљена неправда не само према личности кнеза Павла, већ и према идеји монархије те да је сада судски утврђена једна велика лаж на којој су се образовале генерације српске дјеце.

Након убиства краља Александра 1934. године у Марсеју, кнез Павле је постао први намјесник.

Карађорђев праунук, кнез Павле умро је 14. септембра 1976. године у Америчкој болници, у Неију крај Париза.

Сахрањен је у Лозани, заједно са сином кнезом Николом и супругом кнегињом Олгом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *