Србија: Плати одмах пола казне, па ти се пола прашта

У Србији би ускоро требало да буде уведен прекршајни налог који ће омогућити да грађани који у одређеном року плате половину новчане казне буду ослобођени обавезе да измире преостали износ. Како пише "Блиц", ово је једна од значајнијих новина у нацрту новог закона о прекршајима, који би према најавама из Министарства правде могао да се […]

недеља, јун 2, 2013 / 08:54

У Србији би ускоро требало да буде уведен прекршајни налог који ће омогућити да грађани који у одређеном року плате половину новчане казне буду ослобођени обавезе да измире преостали износ.

Како пише "Блиц", ово је једна од значајнијих новина у нацрту новог закона о прекршајима, који би према најавама из Министарства правде могао да се нађе пред посланицима у Народној скупштини.

Овим законом би требало да буду обухваћени и саобраћајни прекршаји, али се прекршајни налог издаје само за казне које предвиђена казна има фиксни износ.

"Ако особа против које је издат налог плати половину казне у року од осам дана од дана пријема налога, биће ослобођен плаћања друге половине казне. Онај ко сматра да је неправедно кажњен, може да примерак налога пошаље у суд и тиме аутоматски покреће прекршајни поступак", каже за "Блиц" Зоран Пашалић, в. д. пресjедника Вишег суда и члан руадне групе за израду поменутог закона.

На тај начин грађани имају вид судске заштите од самовоље и грешака, неадекватног понашања представника државних органа, а ако грађанин није у праву, не може да му се изрекне већа казна од оне наведене у налогу.

Осим тога, будући закон предвиђа и регистар неплаћених новчаних казни, па сви који не плате на пример неће моћи да региструју аутомобил или региструју фирму.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *