Србија извози кукуруз, а увози нафту

Прво мјесто на извозној листи Србије у јануару заузео је кукуруз са 48 милиона долара, док је сирова нафта са вриједношћу од 156 милиона долара била први увозни производ, показали су подаци Републичког завода за статистику. На другом мjесту извозне листе су нове спољне гуме за путничке аутомобиле са вриједношћу од 21 милион долара, а […]

субота, март 19, 2011 / 15:03

Прво мјесто на извозној листи Србије у јануару заузео је кукуруз са 48 милиона долара, док је сирова нафта са вриједношћу од 156 милиона долара била први увозни производ, показали су подаци Републичког завода за статистику.

На другом мjесту извозне листе су нове спољне гуме за путничке аутомобиле са вриједношћу од 21 милион долара, а трећи по експорту су ваљани производи превучени калајем са 20 милиона долара.

Извоз топло ваљаних производа – гвожђа и нелегираног челика у котуровима – износио је у јануару 19 милиона долара, смрзнуте малине извезене су за 17 милиона долара, а испоруке остале нафте и уља од битуминозних минерала 14 милиона долара.

Извоз електричне енергије био је 12 милиона долара, а последња три мјеста са по 11 милиона долара припадају извозу рафинисаног шећера, топло ваљаних производа – гвожђа и нелегираног челика који нису у котуровима, и гарнитурама проводника за паљење.

Други на увозној листи је природни гас са 110 милиона долара, трећа је остала нафта и уља од битуминозних минерала са 42 милиона, на четвртом месту увозне листе је електрична енергија са 36 милиона, а увоз моторних возила за превоз особа – аутобуса и минибусева, износио је 20 милиона долара.

Слиједи рафинисани бакар са 18 милиона долара, полупроизводи од гвожђа и нелегираног челика увезени су за 17 милиона, на кокс и остали угаљ потрошено је 13 милиона, а на течни пропан 12 милиона долара.

Последњи на овој листи су лијекови за малопродају са 11 милиона долара. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *