Србија и кандидатура: Кажу све је могуће

На самиту Европског савјета у петак, 9. децембра, “биће отворене све опције, јер лидери понекад доносе неочекиване одлуке“, рекао је Срни дипломата у Бриселу. Главни разлог зашто су закључци са редовног састанка Савјета министара били неутрални било је то што се и прије министарског савјета у понедјељак знало да ће главне одлуке за западни Балкан […]

среда, децембар 7, 2011 / 07:16

На самиту Европског савјета у петак, 9. децембра, “биће отворене све опције, јер лидери понекад доносе неочекиване одлуке“, рекао је Срни дипломата у Бриселу.

Главни разлог зашто су закључци са редовног састанка Савјета министара били неутрални било је то што се и прије министарског савјета у понедјељак знало да ће главне одлуке за западни Балкан донијети директно Европски савјет на сједници у петак.

"Неки од главних министара нису ни имали мандат да донесу одлуке таквог реда важности. То се односи на њемачког државног секретара Вернера Хојера, и на француског министра за европска питања Жана Леонетија", рекао је дипломатски извор.

На сједници Савјета министара дискутовали су министри који су позитивно наклоњени према кандидатури за Србију и преговорима за Црну Гору, док се неки други министри, чије владе не мисле тако, нису јављали за ријеч, рекао је овај извор.

Велика Британија није учествовала у дебати о Србији и Црној Гори, али сматра се да ће подржати Берлин у одлукама.

"Закључци о проширењу су усвојени, а Европска комисија и пољско предсједништво врло су позитивно говорили о шансама двије земље. Али, ако прочитате закључке, видјећете да су они посве неутрални. Нису негативни, али нису нити позитивни. Они су такви да омогуће, све до пред сам почетак самита, посве слободне одлуке које ће донијети њемачки канцелар Меркел и предсједник Француске Саркози“, рекао је бриселски дипломата.

Закључци који ће бити донесени на самиту ЕУ у петак, који се, кад се лидери окупе у редовном формату зове Европски савјет и највише је тијело ЕУ, биће много краћи него са Савјета министара.

Децембарски савјет традиционално је посвећен проширењу и западном Балкану, и на њему су министри, а прије тога дипломате и ескперти њихових земаља, детаљно проучили извјештаје о напретку за сваку земљу. Овако детаљно министри ће се бавити западним Балканом тек наредног децембра.

Али, колико год била важна, на самиту ЕУ тема проширења на западни Балкан биће споредна у односу на финансијску кризу и рјешења која ће ЕУ тражити у том правцу. Не очекује се, према мишљењу дипломата, да ће се лидери ЕУ дуго задржавати на теми Србије, Косова или западног Балкана, него да ће одмах прихватити формулације које ће предложити Берлин или Париз.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *