Србија и „Дрво јагоде“ у Бриселу

БЕОГРАД- Тим студената из Србије, који је конструисао први јавни соларни пуњач за мобилне телефоне, освојио је прво место на Недељи одрживог развоја у Бриселу, саопштила је данас Електропривреда Србије (ЕПС). Одлазак младих академаца у Брисел и постављање соларног пуњача финансијски су помогли ЕПС, термоелектрана "Никола Тесла" из Обреновца и термоелектрана – копови Костолац, као и друге институције […]

среда, април 13, 2011 / 15:35

БЕОГРАД- Тим студената из Србије,
који је конструисао први јавни соларни пуњач за мобилне
телефоне, освојио је прво место на Недељи одрживог развоја
у Бриселу, саопштила је данас Електропривреда Србије (ЕПС).

Одлазак младих академаца у Брисел и постављање соларног пуњача финансијски су помогли ЕПС, термоелектрана "Никола Тесла" из Обреновца и термоелектрана – копови Костолац, као и друге институције и фирме.
 
Студенти су "Дрво јагоде", соларни пуњач за мобилне телефоне, који још од октобра користе становници Обреновца, ове недеље представили грађанима Брисела испред Европског парламента, где су пролазници могли да допуне батерије својих мобилних телефона.
 
На овом европском конкурсу учествовало је 309 и у најужу конкуренцију ушла су 24 пројекта.
 
Соларни пуњач био је једини пројекат из земаља ван Европске уније, а у конкуренцији су биле фирме попут Тојоте, Џенерал електрик и Рено, додаје се у саопштењу.
 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *