Србија, Хрватска и Словенија заједнички на тржишту

СМЕДЕРЕВО – Предсједник Србије Борис Тадић и премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор договорили су данас у Смедереву заједнички наступ на трећим тржиштима. Сарадња се односи, како је прецизирано у заједничкој изјави усвојеној на трилатералном састанку, на пројекте и секторе гдје економски субјекти из Србије, Хрватске и Словеније имају могућност да комбинују […]

петак, април 1, 2011 / 23:16

СМЕДЕРЕВО – Предсједник Србије Борис Тадић и премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор договорили су данас у Смедереву заједнички наступ на трећим тржиштима.

Сарадња се односи, како је прецизирано у заједничкој изјави усвојеној на трилатералном састанку, на пројекте и секторе гдје економски субјекти из Србије, Хрватске и Словеније имају могућност да комбинују своје капацитете.

Могућности такве сарадње констатоване су, прије свега, у секторима грађевинарства, одбрамбене и безбједносне индустрије, аутомобилске, дрвнопрерађивачке и прехрамбене индустрије, као и у области транспорта и комуникација.

Комуникација ће се, како је предвиђено, одвијати посредством копредсједавајућих Комисије за економску сарадњу три државе, а биће успостављена и радна група за сарадњу на трећим тржиштима.

Сарадња ће подразумијевати размјену пословних и економских информација од заједничког интереса и формирање ад-хок конзорцијума, организацију заједничког представљања на трећим тржиштима, као и сарадњу дипломатских представништава за промовисање заједничких пројеката у иностранству.

„Имајући у виду заједнички интерес и искуства наших земаља, оне имају заједнички интерес да промовишу сарадњу економских ентитета, пословних асоцијација и агенција задужених за економску сарадњу у иностранству када је реч о њиховом заједничком представљању и активностма на трећим тржиштима.

Ова заједничка изјава даје политички оквир за сарадњу на том пољу”, наводи се у документу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *