Срби са Космета у Београду: Нећемо учествовати у примјени споразума

Представници Срба са Косова и Метохије пренели су данас премијеру и првом потпредседнику владе Ивици Дачићу и Александру Вучићу да је бриселски споразум за њих неприхватљив, да неће учествовати у његовој примени и да о њему треба да се изјасни народ на референдуму. Како је новинарима након састанка рекао председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, […]

четвртак, април 25, 2013 / 17:05

Представници Срба са Косова и Метохије пренели су данас премијеру и првом потпредседнику владе Ивици Дачићу и Александру Вучићу да је бриселски споразум за њих неприхватљив, да неће учествовати у његовој примени и да о њему треба да се изјасни народ на референдуму.

Како је новинарима након састанка рекао председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, представници Срба са Косова су Дачићу и Вучићу пренели став да је бриселски споразум са Приштином за њих неприхватљив, јер у њему нема Србије, већ „само интеграције у такозвано независно Косово”.

Ристић је поручио да Срби са Косова неће учествовати у примени споразума и да, уколико се на њему инсистира, треба да се распише референдум.

„Тражили смо да се о споразуму изјасни народ. Свакако бисмо прихватили одржавање референдума, јер народ треба да се изјасни да ли хоће да прихвати да буде искључен из уставног и законског система Србије”, рекао је Ристић и додао да су Срби са Косова и Метохије на састанку то изнели као захтев.

Према његовим рецима, на састанку није било никаквих претњи, нити говора о мерама које би влада предузела уколико би они бојкотовали споразум, као и да се ништа није наметало на силу.

Ристић је навео да нико не може бити јачи од државе и да она може да повуче било који потез, у смислу да уклони било кога од њих са одређених позиција.

„Али, морам да поновим да није било таквог разговора, нити било каквих претњи од стране државног врха”, казао је председник општине Зубин Поток.

Ристић је најавио и протесте Срба са Косова и Метохије, између осталог и у Београду, истичући да они неће бити страначки.

Упитан да ли је у преговорима могло више да се добије и да ли су преговарачи у Бриселу могли више да учине, Ристић је рекао да нема сумње да је преговарачки тим покушао да добије више, али да није смело да се тако преговара и да није смело то да се прихвати.

„Није смело да се преговара овако, прво је требало разговарати о повратку Срба, па тек онда о овим темама које су очигледно наметнуте. Ако хоће то да примене, мораће то да ураде мимо нас”, рекао је Ристић.

Ристић је напоменуо да је за Србе предложени споразум апсолутно неприхватљив, јер у њему нема Србије, односно њим је предвиђено да они остану у уставно-правном оквиру такозваног независног Косова.

Он је рекао и да је у овом тренутку много мање важно коју количину права би српска заједница добила по том споразуму у односу на чињеницу да би прихватањем тог споразума били изопштени из уставно-правног оквира Србије.

Ристић је новинарима пренео и да су Дачић и Вучић у разговору, који је „дуго трајао”, пренели свој став и представили га као решење које није лоше и истакли да Срби немају разлога за страх.

„То није воља српског народа, већ албанске заједнице. Није то интеграција Срба, Албанци не желе Србе на Косову” ,рекао је председник општине Зубин Поток.

На питање да ли ће бојкотовати споразум, он је рекао да 99 одсто Срба не жели прихватање, нити примену тог споразума, као и да је питање бојкота „излишно”.

Упитан да ли је планиран и сусрет са председником Србије Томиславом Николићем, он је рекао да су Срби са Косова спремни да се одазову позиву.

„Ми ћемо наставити мирну борбу, јер смо у праву. Не можемо да прихватимо промену идентитета на силу. Спремни смо да разговарамо”, навео је Ристић.

Састанку су поред Ристића присуствовали и заменик директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић и председници општина Лепосавић, Звечан и Косовска Митровица – Драгиша Васић, Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић.

Они су раније данас разговарали и са патријархом Иринејем.0 КОМЕНТАРА

  1. Зашто је референдум тако тешко направити,нека народ одлучи а не групица људи x-( ако народ пристане (у шта ја не вјерујем)онда у реду,али моје мишљење је да је цијена за улазак Србије у ЕУ превелика и да на њу не треба пристати.Турци су држали Србе 500 година под окупацијом,па су Срби издржали,зашто не издржати 50 дана да се уради референдум!!!!!!:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *